Pořizujete psa? Poradíme vám s výběrem

Nenechte se napálit: 8 nejčastějších výmluv psích překupníků

11. května 2016

Tohle štěňátko nemá průkaz původu, protože je poslední z vrhu. Pejsek vám moc nevyroste, vždyť je to mini čivava! Maminku štěňat už bohužel vidět nemůžete, zajelo ji auto… Přečtěte si nejčastější klišé překupníků psů.

Není štěně jako štěně. U těch s průkazem původu máte zaručeno, že pochází od zdravých rodičů a z dobrého prostředí. A u těch bez průkazu původu hrajete tak trochu vabank. Mohou totiž být od běžných chovatelů, kterým pes (ne)dobrovolně nakryl fenu. Často se ale neřeší, zda k sobě takoví rodiče „pasují“. Jejich potomci ale i tak pochází z dobrých podmínek, a to je důležité.

 

Vzali byste si štěňátko od feny, která většinu svého života prožila v kleci a navíc rodí další a další pejsky jako na běžícím pásu? Asi ne. Ale právě překupníci se starají o to, abyste zbědovanou mámu štěňat nikdy neviděli.
Zdroj fotografie: AanikaP pod licencí cc.

 

Jsou ale štěňata, která takové štěstí nemají. Na svět totiž přijdou v množírně feně, která rodí další a další psy jako na běžícím pásu jen proto, že si z toho její „majitel“ udělal byznys. Taková štěňata žijí často v nevhodných podmínkách, které ale venkovní svět nesmí vidět.

Proto existují překupníci, kteří si je, až trochu povyrostou, vezmou k sobě domů, kde vše vypadá naoko v pořádku. A potom si podají si inzerát, ve kterém se budou chtít roztomilých „mini čivaváčků“ co nejrychleji zbavit.

Tip: Přečtěte si, koho myslíme oněmi překupníky zvířat, a jak odhalíte jejich inzeráty

Cíl těchto prodejců je samozřejmě jediný: zisk. A tak se vám budou snažit prodat jakékoliv štěně. Klidně i nemocné nebo příliš mladé na to, aby bylo odděleno od feny. Veškeré vady se budou snažit ututlat a na vaše trefné dotazy se budou vymlouvat, jak jen mohou.

Jak tedy vypadá jejich osm nejčastějších výmluv?

1. „Štěně nemá průkaz původu, protože je poslední z vrhu.“
Nic takového se stát nemůže. Pokud se o rodiče chovatel řádně stará, dostanou průkaz původu všechna štěňata z vrhu.

2. „Dobře děláte, že si kupujete psa bez průkazu původu. Vždyť na výstavy jezdit nebudete, takže jedině ušetříte!“
Průkazy původu (PP) mimo jiné zajišťují i jakýsi chovatelský standard, a tak si můžete být jistí, že těšně po prodeji za štěně s PP u veterináře velké výdaje mít nebudete. Pokud si koupíte psa od překupníka, který pochází z tristních podmínek množírny, můžete u zvěrolékaře nečekaně nechat i desetitisíce korun. Nutno dodat, že chovatelé psů s PP většinou kupujícím taky poskytují určitý chovatelský servis.

Tip: Přečtěte si více informací o pořizování psů s PP a bez PP.

Tak jako tak je čistě na vás, zda si vezmete psa s PP, nebo bez PP. Někdy se ale stává, že se ceny „papírových“ štěňat od těch „bezpapírových“ liší jen o pár stokorun nebo jsou dokonce srovnatelné.

3. „Prodám čistokrevné štěně bez PP.“
Bez průkazu původu jednoduše nelze hovořit o možnosti skutečného prokázání původu psa. Tečka. „Čistokrevné štěně bez PP“ většinou znamená, že měl jeden z rodičů štěněte zdravotní vadu, jedná se o křížence anebo prodávající nesplnil podmínky pro uchovnění. Iluzi o „čistokrevných čivavách bez PP“, které jsou ale už v devíti měsících dvakrát tak velké jako skutečné dospělé čivavy, vyvracejí ve svých ordinacích čeští veterináři denně.

Překupníci vám také často tvrdí, že u psů bez PP nemusí prokazovat, jak se k nim dostali . Pokud jsou tito majitelé živnostníci, není to pravda . Vztahuje se na ně totiž živnostenský zákon, kvůli kterému mají povinnost evidovat až pět let zpátky, jak se ke psům dostali. Za porušení jim dokonce hrozí nemalá pokuta: milion korun.

4. „Pes s průkazem původu musí chodit na výstavy.“
Nikoliv – průkaz původu slouží pouze k prokazování původu psa a majitele nezavazuje k navštěvování výstav ani k jiným aktivitám. Vystavování psa, případně i další požadavky u určitých plemen (zdravotní testy, zkoušky) jsou nutné pouze tehdy, pokud chce kupující svého psa uchovnit. Tedy mít po svém zvířeti štěňata s průkazem původu.

Není pravda, že byste se psem s průkazem původu museli chodit na výstavy. Když budete chtít, můžete jeho schopnosti testovat leda házením míčku na procházkách. Hlavně, když budete oba šťastní!

5. „Prodám miništěňátko… S netradičním zbarvením… Nové plemeno…“
Žádné „minirasy“ neexistují. Většinou se u takhle prezentovaných psů jedná o křížence z množírny, u kterých je jejich vada prezentována jako přednost. Od takových byste určitě měli dát ruce pryč – například kdyby někdo nabízel čivavu se zbarvením merle, které s sebou nese řadu možných zdravotních potíží.

6. „Štěně nedostalo průkaz původu, protože má drobnou vadu (je menší, větší, má větší tlapky).“
Nepleťte si dojmy s pojmy. Průkaz původu obdrží každé štěně. I takové, které má vadu. Nemohli byste na něm ale dále chovat.

7. „Původ najdete i v očkovacím průkazu, to je to samé.“
Někteří množitelé a překupníci se snaží vydávat očkovací průkaz za průkaz původu. Jedná se však o dva naprosto odlišné dokumenty. Očkovací průkaz v žádném případě neprokazuje původ psa.

Navíc osoby, které obchodují se zvířaty určenými pro zájmové chovy, jsou podle zákona na ochranu zvířat proti týrání povinny při každém prodeji poskytnout kupujícím bezplatně v písemné podobě správné a podrobné informace o podmínkách chovu a péči o zdraví a pohodu prodávaného zvířete. Musí si také vést evidenci o nakoupených a prodaných zvířatech včetně dokladů o původu zvířete a uchovávat ji po tři roky.

Nenechte se u překupníků obalamutit nastrčenou fenou – skutečná máma nemá problém prodávaná štěňata nakojit.

8. „Fenku nám minulý týden zajelo auto…“
Štěňata většinou dědí povahu i zvyky a návyky po svých rodičích, a proto je důležité při koupi vidět aspoň fenu, abyste si ověřili, jestli je zdravá. Překupníci u sebe opravdovou fenu-mámu samozřejmě nemají, a tak si dokážou vymyslet cokoliv, abyste jim uvěřili. Dokonce umí spustit i tyjátr plný falešných slz a lítosti o tom, jak jim minulý týden fenku zajelo auto (o to větší jsou totiž štěňátka chudáci a o to víc byste si je měli hned koupit).

Někteří překupníci zase mají pro jistotu v záloze falešnou fenu a vydávají ji za matku štěňat. Nenechte se tím ale zmást – jestli kojí, poznáte i letmým pohledem podle naběhlých struků a mimo jiné i podle toho, jak se chová ke svým štěňatům. Pokud poměrně chladně, rozhodně to není jejich matka.

Jak sami vidíte, překupníci rádi lžou, jako když tiskne. Aby ne. Je to jejich byznys. Nebuďte jeho součástí a nekupujte si od nich štěňata, i kdyby vám jich bylo sebevíc líto. Koupí jejich „podnikání“ leda podpoříte.

Závěrem bychom ještě dodali jedno varování ani ne tak před překupníky jako před podvodníky. Pokud by po vás chtěl kdokoliv uhradit za štěně peníze předem s tím, že vám ho následně pošle, dejte od takového způsobu platby ruce pryč. Pravděpodobně to je podvodník, který chce zneužít vaši důvěru (někteří umí být velice přesvědčiví a posílat vám různé falešné dokumenty, aby vás ujistili o své čestnosti). Pokud o štěně přesto stojíte, domluvte si raději s chovatelem osobní předání a pro svůj nový přírůstek do rodiny si dojeďte sami anebo se domluvte s kamarády, kteří by vám ho mohli vyzvednout.

Tento článek jsme pro vás připravili ve spolupráci se Zuzanou Rennerovou z neziskové organizace Animal Eye.


Pořizujete psa? Poradíme vám s výběrem

comments powered by Disqus