Jak dobře prodat byt? Rozhodují i detaily

17. prosince 2018

Prodáváte byt a chcete, aby vše šlo hladce a výsledek byl co nejlepší? Jen vhodné načasování nestačí. I zdánlivé maličkosti mohou představovat konkurenční výhodu.

Zprvu se může zdát prodej bytu jako snadná záležitost. V praxi však zjistíme, že jde o poněkud složitější proces. Když bude nemovitost na realitním trhu příliš dlouho, dostane negativní nálepku. Zájemci se do koupě příliš nepohrnou a realitní kancelář bude tlačit na snižování ceny. Co s tím?

Nepodceňte přípravu

Žádoucí je proto důkladaná příprava a rozhodně tím nemyslíme jen pečlivý úklid kuchyně, která se pak bude vyjímat na fotkách. Cílem je správný odhad prodejní ceny – ani příliš vysoko, ale současně ani tam, kde by daná nemovitost působila lacině. Řada zájemců se pak bude V duchu ptát, co za sníženou cenovkou stojí: obtížná životní situace nebo snad nepříjemní sousedé? Pokud bude cena naopak příliš vysoko, může být inzerát vystavený I několik týdnů či měsíců a vzbudí jen minimální zájem.

  • Kompletní dokumentace – Jinak vám nemusí zájemce vůbec důvěřovat a bude to zcela pochopitelné. List vlastnictví, rozpis nákladů, dokumentace nedávno provedené rekonstrukce, to vše jsou důležité dokumenty, které by měl zájemce o byt určitě vidět.
  • Kvalitní fotografie – Když vyfotíte kuchyni nebo koupelnu jen na starý mobil, určitě nevzbudíte velký ohlas. Fotky bytu musí být detailní, nebude od věci pozvat profesionála. Vzhled prodává, nejen ve světě modelingu. Dobrá fotka odlišuje od jiných!
  • Uklizený byt – Čistý dřez V kuchyni, pečlivé větrání, bez domácích zvířat. Prohlídku často určuje první dojem, pokud bude negativní, můžete se s prodejem rozloučit. Pejska vezměte na procházku, umyjte okna a nenechávejte za sebou ani trochu nepořádku. Útulný byt zkrátka prodáte lépe.

Svěřte se do rukou profesionálům

Každý z nás chce šetřit peníze. Spotřeba elektřiny nebo vody je ovšem něco jiného než prodej bytu, který můžete řešit třeba jen jednou nebo dvakrát za život. Jak oslovit potenciálního kupce? Nabídnout mu něco, co určitě nemá žádná jiná nemovitost? Pokud se necítíte jisti V zodpovězení těchto otázek, vsaďte na ty, kdo se V oboru vyznají.

I když se možná asistenci při prodeji bráníte, je důležité, aby veškerou smluvní dokumentaci prohlédl právník. Účast realitky je plus I pro kupce, který si pak počíná s větší jistotou a nemá obavy z případného nekalého jednání. Je pravda, že trh je přesycen a realitních kanceláří je hodně, ne vždy mohou jednat férovým způsobem. Rada je ale jednoduchá, vyberte tu prověřenou – léty na trhu, ale také spokojenými klientů V okolí.

Čím ještě podpořit prodej nemovitosti

  • Vytvořte dojem velkého prostoru – byt či dům by měl působit prostorně. Tohoto efektu se dá dobře docílit prostřednictvím kvalitních fotografií, neméně důležité jsou I pečlivě vycíděné místnosti bez přemíry zbytečností.
  • Vymalujte a ukažte zahradu – Pokud k bytu náleží I (patřičně upravená) zahrada, rozhodně byste ji měli prezentovat. Vyčistěte proto žaluzie a umyjte okna, nabídněte potenciálnímu kupci krásný výhled na okolní přírodu. Nebojte se také nově vymalovat, tato investice se rozhodně odrazí V prodejní ceně. Prohlídka pozdě odpoledne nebo večer pak bude lepší, když před prohlídkou všude V bytě rozsvítíte. Dobrý dojem udělá I upravené okolí, takže pokud máte V domě zrovna službu na úklid, čiňte se ještě o poznání víc. A jak se vlastně určuje cena nemovitosti?
  • Buďte proaktivní – Každý potenciální zájemce si rychle všimne, jestli byt chcete střelit a rychle od transakce anonymně utéct nebo prodáváte léty vypiplaný klenot, který opouštíte se slzou V oku. Asi je jasné, že klenot prodáte snáz, proto na to neustále myslete při komunikaci se zájemcem I s případnou realitkou. Buďte empatičtí a pomozte vybrat kupujícímu třeba I nejlevnější hypotéku.

Ocenění bytu: jak na to

Existuje několik různých metod, které si můžeme při hledání ideální cenovky vzít na pomoc. Jak již bylo řečeno, ideální je požádat o pomoc profíky. Protože laik, který si prohlédl nabídky realitek, započítal nedávno provedenou rekonstrukci a kvůli balkonu přidal sto tisíc navíc, se při cenotvorbě nabídky takřka s jistotou tak úplně netrefil do černého.

Útulný byt prodáte za mnohem vyšší cenu. Zachovejte ovšem objektivitu. Na obrázku je postel z masivního dubu značky Javorina.

Cena V nabídkách inzertních serverů může být I hodně nadsazená. Odhad ceny nemovitosti přitom za malý poplatek (případně zcela zdarma) vyhotoví realitní kancelář, napomoci mohou I cenové mapy nebo takzvaná výnosová metoda, kterou využívají hlavně lidé, kteří chtějí byt dále pronajímat.

Co všechno ovlivňuje cenu nemovitosti?

  • Dopravní obslužnost – Metro je blízko, na vlak to máte pět minut cesty. Jednoduše ideál!
  • Dostupnost služeb aneb občanská vybavenost – Školy, obchody, ale také lékárny a nemocnice.
  • Typ vlastnictví – Družstevní bydlení bývá obecně o poznání levnější oproti bytům V osobním vlastnictví.
  • Orientace nemovitosti – Byt s okny na sever bude spíše levnější než ten se směrováním a západ či jih.
  • Balkon, lodžie, garáž – Vyšší cenu bytu může prodávající chtít za byt, který disponuje prostorným balkonem či krytým parkovacím místem.

Prodejce může argumentovat tím, že před pěti lety koupil byt za milion – a za tentýž milion by jej nejradši prodal. Tato logika ovšem vůbec nemusí odpovídat současnému trhu. V době hospodářské krize cena klesá a naopak, tudíž se můžete dočkat bez předchozí sondáže terénu I nepříjemných překvapení. Možná nedaleko mezitím vyrostla chemička nebo se město trochu rozrostlo, platí také, že panelové byty jsou o něco levnější než cihlová zástavba.

JE DOBRÉ VĚDĚT

Rekonstrukce se do kupní ceny počítá jen zčásti – Pokud jste do rekonstrukce investovali čtvrt milionu, určitě neplatí, že si o tutéž sumu můžete navýšit prodejní cenu, protože přímá úměra zde rozhodně nefunguje. Investice se pravděpodobně nevrátí celá. Svou roli hraje I lokalita. Zatímco byty V Ústeckém kraji jsou obecně s cenovkou dost nízko, třeba Jihočeský kraj a Vysočina nabídnou úplně jiná čísla. Když se podíváme na nabídku V Brně nebo V Praze, budou rozdíly oproti menším městům nebo dokonce venkovu opravdu až mimořádné.


comments powered by Disqus