Kde a jak hledat bydlení? Mrkněte na naše tipy

19. listopadu 2020

68 % Čechů bydlí ve vlastním bytě či domě. Pokud se mezi ně chcete zařadit a zahájili jste hledací fázi, možná se vám budou hodit naše tipy nejen na to, kde hledat, ale také na co se při hledání zaměřit.

Hledat bydlení na vlastní pěst na realitních serverech je práce náročná na čas i na trpělivost.

Inzertní servery: Kdo dřív přijde, ten dřív mele:

První inzertní servery se na českém internetu začaly objevovat okolo roku 2000. Od té doby jich vznikly desítky. Můžete na nich najít nejen oblečení z druhé ruky, knížky a auta, ale i nemovitosti. Mísí se zde inzeráty od soukromníků s nabídkami realitních kanceláří a výběr bývá vskutku široký. Inzertní servery mají však jeden velký mínus: Obrovské množství reakcí na inzerát.

Pokud je nemovitost lukrativní, autorovi inzerátu se zasype poštovní schránka reakcemi už během prvních pár desítek minut. Pokud jste mezi nimi zrovna i vy, dostanete se do zdlouhavého kolečka otázek a odpovědí a po absolvování prohlídky nemovitosti se ocitnete na čekací listině. Zvlášť pokud se jedná o inzerát soukromníka, bude tato listina vskutku dlouhá.

Než se tedy pustíte do hledání nemovitostí na inzertních serverech, zvažte, zda na to máte dostatek času i trpělivosti. Pokud na koupi nemovitosti spěcháte, zvolte raději jinou cestu hledání, případně si na serveru (pokud to umožňuje), nastavte službu hlídacího psa, který vás na každý nový inzerát, který splňuje vaše představy o bydlení, upozorní e-mailem.

Realitky: Pohodlí za příplatek

Zatímco u inzertních serverů se musíte obrnit trpělivostí, realitní makléři se o vše postarají za vás. Vy se jim svěříte se všemi svými požadavky a oni vám budou zasílat nabídky, které by vás mohly zajímat. V případě, že máte o nějakou z nich zájem, domluví prohlídku, zjistí vám od prodejce odpovědi na případné dotazy a postarají se o celý proces koupě.

Hledat bydlení na vlastní pěst na realitních serverech je práce náročná na čas i na trpělivost.

Co za to? Provizi! Její výše se obvykle pohybuje okolo 3 až 7 % z kupní ceny. Pokud tedy pořizujete byt v hodnotě 5 milionů korun, bude se provize pro realitního makléře pohybovat zhruba od 200 do 350 tisíc korun. Provize realitní kanceláře by měla být většinou zahrnuta v kupní ceně – o tu ale kupní cena nemovitosti obvykle naroste. A tak je dobré zvážit, zda jste ochotni si za tento luxus, kdy dostanete všechny informace naservírované téměř na zlatém podnose, připlatit.

Hledání na vlastní pěst: Zkuste i sílu sociálních sítí

Vydat se ale můžete i druhou cestou. Místo toho, abyste v tichosti čekali, až se objeví lákavá nabídka, poptávku sami zadejte. Inzerát můžete vyvěsit na sociální sítě do skupin s nabídkou nemovitostí, na inzertní fóra, ale i na inzertní tabule. Takové tabule najdete například na nádražích, v nákupních centrech nebo na domovních nástěnkách.

Pokud víte, v jaké konkrétní lokalitě nemovitost hledáte, můžete v ní roznést letáčky. Sice vám to zabere více času, ale zvýšíte tím své šance na získání vysněného bytu či domu. A ano – i v digitální době tenhle pro někoho „zastaralý“ způsob funguje.

A co by taková poptávka měla obsahovat?

  • Oslovení
  • Co hledáte: Např. hledám byt ke koupi 3+KK v této lokalitě
  • Kontakt na vás: Ideální jsou trhací lístečky s kontaktními údaji – nejčastěji se uvádí e-mail, případně telefonní číslo.
  • Datum inzerátu

Myslete na to, že inzerát by měl být co nejstručnější, dobře čitelný a přehledný. Po sepsání si ho prohlédněte očima potenciálního prodejce a zeptejte se sami sebe, jestli by vás zaujal.

Při koupi starší nemovitosti nejspíše ušetříte, ale nezapomeňte připočítat náklady nutné na rekonstrukci.

3 věci, které musíte udělat, než se pustíte do hledání

Koupě bytu či domu je velká událost a obvykle ji absolvujete jen párkrát za život. Ve hře jsou nemalé peníze, a proto je důležité si vše pořádně naplánovat a promyslet. Připravili jsme pro vás seznam tří věcí, na které byste se ještě před hledáním měli zaměřit:

      1. Sepište si, co konkrétně hledáte: Pokud možno do co nejmenšího detailu. Jak by měl byt či dům vypadat? Kolik by měl mít místností? Chcete spíše vanu nebo sprchu? Nový byt nebo nemovitost k rekonstrukci? Všechny odpovědi na tyto otázky si sepište na papír a myslete na ně při výběru nemovitosti. Pokud se rozhodnete jít cestou realitní kanceláře, všechno jim sdělte. Je sice možné, že budete z některých svých požadavků muset ustoupit, ale je to lepší varianta než po nastěhování zjistit, kolik věcí vám nevyhovuje.
      2. Stanovte si finanční rozmezí: Ať už si budete brát hypotéku, nebo se rozhodnete financovat nákup z vlastních zdrojů – třeba z léta vedeného spořicího účtu, musíte si stanovit přibližnou částku, kterou byste do koupě chtěli investovat. Pokud se chcete pustit do rekonstrukce, myslete nejen na částku, kterou zaplatíte za koupi, ale také na financování rekonstrukce. S tím vám může pomoct půjčka na rekonstrukci (https://www.hellobank.cz/pujcky/na-cokoliv), díky které zvládnete i náročnější přestavbu.
      3. Zvolte si lokalitu: Od lokality se odvíjí prakticky celá koupě. Počítejte s tím, že za centra velkých měst (a obecně za velká města) si připlatíte. Na druhou misku vah nicméně položte váš čas, který ztratíte dojížděním do práce, a samozřejmě i náklady na dopravu. Počítejte s tím, že si připlatíte třeba za dům s výtahem, za orientaci na jih nebo třeba za blízkost městské hromadné dopravy.


comments powered by Disqus