Jak správně ocenit A PRODAT použité kolo?

12. července 2018

Nemusíte být machři přes kola, abyste zvládli napsat dobrý prodejní inzerát. Stačí, když se budete řídit našimi 5 radami.

Zvažujete koupi nového jízdního kola a přemýšlíte, co s tím starým? Nebo vám v garáži či na půdě zabírá místo už roky odložený bicykl? Jízdní kolo, jeho komponenty i další cyklistické doplňky můžete jednoduše prodat přes inzerát na webu Annonce. Inzerát je navíc úplně zdarma! Když navíc dodržíte těchhle 5 jednoduchých rad, půjde to jako po másle.

1. Zhodnoťte stav kola

I laik a víkendový cyklista zvládne přiměřeně ohodnotit vizuální a technický stav jízdního kola. Opotřebované převody, vytahaný řetěz, nefunkční přehazovačka, sjeté pláště, nefunkční brzdy, rozcentrované ráfky nebo dokonce prasklina v rámu. To všechno jsou věci, které zásadním způsobem snižují možnou prodejní cenu. A zároveň představují téměř okamžitou nutnou investici pro kupce.

Pokud jsou vám technické výrazy cizí, nebojte se a prostě do inzerátu popište, jak kolo jezdí. Jestli něco vrže, přeskakuje nebo nefunguje tak zcela stoprocentně.

V inzerátu popište potřebné detaily kola. Určitě nezapomeňte třeba na přehazovačku. A ideálně všechno taky nafoťte.

2. Určete odpovídající cenu

Ohodnoťte svůj kousek podle stavu jeho opotřebení. Například běžné trekové kolo staré 5 let s pořizovací cenou 10 000 korun lze prodat za polovinu. Ale jen v případě perfektního technického stavu. Pokud jste neinvestovali do pravidelných servisních prohlídek a neměnili opotřebované komponenty, reálná prodejní cena bude minimálně o 1 000 korun nižší.

Cena dohodou může navíc spoustu zájemců odradit. Vždy proto uvádějte aspoň svou představu o ceně s poznámkou „cena k jednání“. Jestli pořád tápáte, jak kolo nacenit, projděte si jiné prodejní inzeráty jízdních kol v podobném stavu.

V případě, že na prodej spěcháte, nasaďte cenu nižší.

Tip: Některá kola neztrácí na hodnotě tak rychle, hlavně ta dětská. Děti rostou jako z vody, takže potřebují stále větší a větší velikost rámu. I tady ale platí, že odpovídající prodejní cena je asi 50 % ceny pořizovací a podle stavu + - 10%.

Koupili byste si takové kolo? Asi těžko, když nevíte, jak vypadá. Pamatujte, že na internetu máte jen dvě vteřiny na zaujetí kupce. Bez fotografie to proto moc fungovat nebude!

3. Pořiďte fotografie, které dokážou prodat (ne odradit)

Přilákejte potenciální zájemce kvalitní úvodní fotografií! Nerozmazaná fotografie s hezky nafoceným kolem je základ. V dnešní době má navíc většina lidí k dispozici dobrý foťák ve svém mobilu. Nafoťte jízdní kolo jako celek a pak detailně zaberte například stav sjetí plášťů, přehazovačku, odpruženou vidlici a jiné.

Pro lepší snímky jsme pro vás sepsali 12 tipů na skvělé prodejní fotografie.

4. Odlište se

Inzerátů s katalogovou produktovou fotografií nebo rozmazanými snímky existují stovky až tisíce. Odlište se, věnujte čas pořízení dobrých fotek a napsání kvalitního textu. V něm uveďte vše podstatné – stáří kola, servisní prohlídky, výměnu komponentů, způsob jízdy majitele a najeté kilometry. Samozřejmě všechno podle pravdy.

Ušetříte si tak případné spory s kupujícím, který chce logicky koupit přesně to, co píšete, že prodáváte. Máte ke kolu někde v šuplíku i záruční list včetně potvrzení garanční prohlídky a dalších servisů? Nezapomeňte ve své anonci zmínit i tuhle důležitou informaci!

Tip: Zdůrazněte, že sepíšete kupní smlouvu s detailním popisem stavu jízdního kola, sériovým číslem rámu, identifikačními údaji prodávajícího i kupujícího a samozřejmě s uvedením ceny. Vaše nabídka okamžitě získá na důvěryhodnosti.

Dobrý příklad z praxe: všeříkající název inzerátu, veškeré dostupné informace v textu a množství fotografií. A také zvýhodnění, které katapultovalo anonci na začátek každého výpisu rubriky „Jízdní kola a ND“. Pokud se ještě tenhle kousek neprodal, můžete se na něj podívat tady.

5. Kupte inzerátu lepší místo

Není nic staršího než včerejší noviny, říká se.. A u inzerátů to platí dvojnásob: váš inzerát v rubrice klesá níž a níž podle toho, kolik nových anoncí v ní přibývá. Stačí si ale přikoupit tzv. topovací body, které vás vyjdou na desítky korun. Váš inzerát se přitom díky nim udrží po určitou dobu na prvních místech. Investicí za desítky korun tak prodáte kolo za tisíce.

Někdy se i tak stane, že anonce nemá takový ohlas, jaký jste čekali. Zhruba po týdnu je čas neúspěšný inzerát předělat. Přidejte lepší fotografie, upravte text nebo nastavte nižší cenu.

Nezapomeňte, že cyklistika je značně sezónní záležitost. Nejvíce zájemců o koupi jízdního kola proto oslovíte se začátkem slunečného jarního počasí. V případě dětských kol i před letními prázdninami nebo v období Vánoc.

Chci si podat inzerát

Článek jsme připravili ve spolupráci s experty na jízdní kola z e-shopu VšeProKolo.cz


comments powered by Disqus