Přepis auta v roce 2016: vyhněte se zbytečné pokutě

7. dubna 2016

Prodej auta pouhým podpisem smlouvy a předáním klíčků novému majiteli nekončí, bohužel. Přečtěte si tuto radu našich odborníků, abyste jako prodávající nepřišli o 50 000 korun.

Pokud jste už auto někdy prodávali, zapomeňte na starý známý postup: odhlášení a následné přihlášení na nového majitele. Tak to už v roce 2016 nefunguje. Zákon, který přepis vozidla upravuje, byl změněn kvůli zjednodušení převodu v duchu pravidla třikrát jedna: jeden registr vozidel, jedna žádost, úkon na jednom místě.

Převod, nebo chcete-li přepis, vozidla probíhá na registru vozidel dle bydliště, nebo sídla původního provozovatele. Tedy osoby, která vůz prodala osobě jiné. Pokud bylo auto prodáno z Prahy do Ostravy, měl by se Ostravák dopravit do Prahy. Což už bohužel moc jako zjednodušení nezní, že?

Nezapomeňte na jednu z nejdůležitějších rad našich odborníků: Vozidlo se převádí vždy na registru, který odpovídá bydlišti nebo sídlu původního majitele, ne kupujícího!

Když už je řeč o prodeji auta – víte, kolik korun můžete za den maximálně přijmout v hotovosti?

Kupující může naštěstí zplnomocnit prodávajícího, aby za něj převod vyřídil on sám. Opačný postup, tedy aby zplnomocnil prodávající kupujícího, nedoporučujeme, protože platí povinnost, že prodávající musí do 10 pracovních dní od prodeje auta přehlásit vůz na nového majitele, jinak se vystavuje riziku uložení pokuty až do výše 50 000 korun. A důvěřujte kupujícímu, který slibuje, že zajde na registr hned zítra. Podle zkušeností našich odborníků se to opravdu nevyplácí.

A pokud by snad Pražák s Ostravákem nenašli společnou řeč, mohou zplnomocnit třetí osobu a nechat vše na ní. Nezapomeňte ale, že podpisy na plné moci ale musí být vždy úředně ověřeny.

Co vše potřebujete k úspěšnému převodu?

Až osobně navštívíte příslušný úřad, kde převod (novou registraci) provedete, měli byste s sebou mít:

Co potřebujete mít při převodu auta po ruce?
  • Vyplněnou Přihlášku k registraci vozidla do registru silničních vozidel,
  • kupní smlouvu,
  • velký technický průkaz,
  • malý technický průkaz,
  • druhou osobu z kupní smlouvy (nebo ověřenou plnou moc),
  • občanské průkazy těch, kteří jsou u převodu přítomni,
  • protokol o evidenční kontrole (ne starší než 14 dní),
  • zelenou kartu,
  • + pevné nervy a štěstí na dobře naladěného úředníka.

Nepodceňujte tedy jako prodávající svou povinnost zařídit převod prodávaného vozu, zbytečně si můžete zadělat na problém, který vás ve finále bude stát více času i peněz.

Pokud si na převod netroufáte, neodkládejte ho s tím, že „to nějak dopadne.“ Ono to totiž dost často dopadne právě výše zmiňovanou pokutou..


comments powered by Disqus