Co patří do společného jmění manželů a jak ho můžete upravit?

18. ledna 2016

Domluvit se před/po svatbě na definici společného jmění manželů není vůbec špatný nápad. Přečtěte si rady našich odborníků, jak vás může společné jmění manželů zachránit například před dluhy nebo dopady z nepovedeného podnikání.

Většina snoubenců nebo manželských párů má spíše potuchu o tom, že po uzavření manželství už nejsou věci „moje“, ale „naše“, a že existuje takzvané společné jmění manželů (SJM). Málokdo ale ví, co takové SJM opravdu je a zejména co do něj patří, a co ne.

Manželé to totiž často začínají řešit až tehdy, kdy je třeba SJM vypořádat. Většinou pokud manželství končí, anebo v době, kdy jeden z manželů nezvládá své dluhy a věřitelé už krouží jako hladoví supi i nad majetkem druhého manžela…

Od chvíle, kdy si novomanželé řeknou své „ano“, se téměř o všechen nově nabytý majetek začínají dělit se svou polovičkou. Tedy pokud to nemají smluvně upraveno ve společném jmění manželů.

Do společného jmění manželů patří až na výjimky téměř vše. I dluhy či podíly

Co je součástí SJM, upravuje občanský zákoník (tj. zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, v platném znění, ustanovení § 708 a následující). Podle něj do SJM patří majetek, který během manželství nabyl jeden z manželů (nebo oba společně) s výjimkou věcí, jež:

  1. a) slouží osobní potřebě jednoho z manželů,
  2. b) nebo které získal pouze jeden z manželů darem či děděním,
  3. c) nebo co získal jeden z manželů díky zacházení s majetkem, který do SJM nepatří
    (Manžel tedy např. prodá byt, který dostal darem. Kupní cena, kterou prodejem bytu tento manžel získal zpět, nespadá do SJM. Ale pokud by manžel takový byt během trvání manželství pronajímal, obdržený nájem už spadá do SJM,),
  4. d) a dále také to, co získal jeden z manželů jako náhradu nemajetkové újmy na svých přirozených právech
    (Např. pokud získá manžel odškodnění či výplatu pojistného za újmu na zdraví, jsou takto získané prostředky pouze jeho.).

Neradíme jen ohledně společného jmění manželů. Přečtěte si i pár doporučení pro podnájemníky!

Do SJM se počítají i podíly jednoho z manželů v obchodních společnostech či družstvech, pokud se tento manžel stal během manželství jejich společníkem nebo členem.

I dluhy patří do SJM. Tedy pokud vznikly v době trvání manželství, kromě:

  1. a) dluhů vztahujících se k výhradnímu majetku jednoho z manželů,
  2. b) těch, které přesahují zisk z takového majetku,
  3. c) dluhů, jež převzal jeden z manželů bez souhlasu druhého, aniž se přitom jednalo o obstarávání běžných potřeb rodiny.

Takže pokud by si např. snoubenci koupili byt, ještě než uzavřou manželství, nebude do SJM takový byt patřit ani po svatbě – oba budou jen „běžnými“ podílovými spoluvlastníky. Do SJM se také nepočítají částky, které mají snoubenci na svých účtech před uzavřením manželství.

Potřebnou smlouvu o tzv. manželském majetkovém režimu si sjednáte u notáře

Lidé si často myslí, že to, co slouží k výkonu povolání jen jednoho z manželů, do SJM nenáleží. Není tomu tak. Pokud byste chtěli podobné věci z režimu SJM vyjmout, je třeba na to myslet a SJM v potřebném rozsahu sepsáním smlouvy zúžit.

Taková výbava autodílny stojí statisíce. Proto je lepší mít dražší nástroje a vybavení potřebné pro své povolání vyjmuté ze společného jmění manželů. Automaticky do něj totiž patří.

Další poměrně často kladenou otázkou je, kdy se mzda/plat za trvání manželství stává součástí SJM. Odpověď je poměrně jednoduchá: tehdy, kdy s nimi příslušný manžel může nakládat. Tzn. běžně připsáním na účet dotyčného manžela nebo vyplacením v hotovosti.

Bydlíte v nájmu? Podívejte se, kdy vám může pronajímatel zvýšit nájem i bez vašeho souhlasu.

Jak již bylo naznačeno, SJM lze upravit. A to:

  1. a) smlouvou mezi manželi či snoubenci,
  2. b) nebo rozhodnutím soudu na návrh jednoho z manželů.

Potřebnou smlouvu o manželském majetkovém režimu je nutné uzavřít ve formě notářského zápisu. V případě snoubenců se smlouva stává účinnou ve chvíli, kdy se vezmou. Co do oné smlouvy o manželském majetkovém režimu zahrnete, už je jen na vás.

Touto smlouvou si také můžete určit podobu vyrovnání při případném zániku manželství a s ním spojenou nutností vypořádání SJM. Ať už kvůli rozvodu, či smrti jednoho z manželů (v takovém případě se bude na tuto smlouvu nahlížet jako na smlouvu dědickou).

Pokud jeden z manželů s úpravou SJM nesouhlasí, může zasáhnout i soud

Smlouvou lze také určit, který z manželů bude spravovat SJM a jakým způsobem. Musíte ale myslet zejména na to, že tato smlouva nesmí vyloučit schopnost některého manžela zabezpečovat rodinu.

Pokud se ovšem manželský pár nemůže na změně rozsahu SJM dohodnout, může se jeden z manželů domáhat, aby SJM zrušil či jeho stávající rozsah zúžil přímo soud. Ale s podmínkou, že pro to jsou závažné důvody. Těmi mohou být dle zákona např. marnotratnost manžela, soustavné či opakované podstupování nepřiměřených rizik či začátek podnikání manžela, případně fakt, že se jeden z manželů stal neomezeně ručícím společníkem právnické osoby.

Jaké základní body byste si tedy závěrem měli o SJM zapamatovat?

  1. a) SJM vzniká automaticky sňatkem obou manželů,
  2. b) až na výjimky do něj patří cokoliv, co během manželství získal jeden či oba manželé, a to např. včetně dluhů,
  3. c) SJM lze upravit smlouvou mezi oběma manželi, někdy i rozhodnutím soudu,
  4. d) u notáře lze sepsat tzv. smlouvu o manželském majetkovém režimu, v níž si manželé mohou přesně určit, co do jejich SJM bude patřit, a co ne,
  5. e) pokud jeden z manželů podniká, je vždy lepší sepsat SJM pro případ, že by toto podnikání zkrachovalo. To proto, aby tím potom nebyla bita celá rodina.


comments powered by Disqus