Nabídka práce v některých oborech převyšuje poptávku

Praha 10. 10. 2012 - Podzim je obdobím, kdy hledání práce je jedním z aktuálních témat. O nabízené pozice se ucházejí nejen lidé s předchozí praxí, ale také řada mladých absolventů. Jak asi každý z nás ví, často to není nic jednoduchého. Zejména v době, kdy je v celé Evropě velkým problémem vysoká nezaměstnanost lidí do 25 a nad 50 let. I přes to se ale najdou obory, kde je o nové pracovníky stále zájem.

Řemeslo má zelenou

Podle aktuálních statistik, které provedla společnost ANNONCE, je stále největší nabídka pracovních míst v oblasti služeb, pohostinství a gastronomie. Zájem o nové pracovníky dokonce průměrně o téměř 30% převyšuje poptávku po místech tohoto typu. Absolventi hotelových škol a škol zaměřených na obor gastronomie a služeb mají tedy v současné chvíli nejvyšší šance na získání zaměstnání. „Profese jako kuchař, číšník, servírka či barmanka patří na našem webu mezi nejhledanější. Ostatně u těchto oborů je poměrně častá obměna pracovních sil,“ uvádí Petr Langer tiskový mluvčí společnosti ANNONCE.

I zájemci o práci v oblasti dopravy nebo zásobování nemusí věšet hlavu. Práce se tu najde pro 90% z nich. Nabízené platy se v této oblasti průměrně pohybují od 15 do 30 tisíc korun, i když se najdou i jednotlivé nabídky za například 45 tisíc korun měsíčně.

Vyšší šanci na úspěch mají v tuto chvíli i lidé, kteří zvažují práci v zahraničí. Podle průzkumu ANNONCE za poslední měsíc vzrostla nabídka míst o jednu čtvrtinu. A podobný nárůst můžeme pozorovat i v administrativním sektoru, kde v tuto chvíli nabídka převyšuje poptávku o 14%.

Horší situace je v oblasti odborných a specializovaných profesí jako marketing, média či kultura. Například v srpnu hledalo přes ANNONCI v tomto odvětví práci 374 inzerentů. Nabízených pozic bylo ale jen 157. Podobně jako v sektoru zdravotnictví nebo vzdělávání, kde je poptávka v současné době přibližně dvakrát vyšší než nabídka.

Nemůžete najít práci svých snů? Vyřeště to dočasným kompromisem!

Pokud patříte k těm, kteří již delší dobu hledají práci a stále se Vám nedaří, nezoufejte. Zkuste zvážit, zda by třeba jen na přechodnou dobe nestálo za to udělat kompromis a hledat i v jiných vodách. „Každý kdo hledá práci dlouhodobě, by měl zvážit své možnosti. Například zda bude čekat, než najde pozici svých snů, anebo si i trochu pohorší, ale po čase se znovu vypracuje. Rozhodně je lepší mít nějakou práci, než mít v životopise roční prodlevu mezi jednotlivými zaměstnáními,“ dodává Petr Langer z ANNONCE.

 

O společnosti ANNONCE a.s.:
ANNONCE a.s. je tradiční česká společnost zabývající se poskytováním a zprostředkováním služeb a obchodu svým zákazníkům. ANNONCE byla založena v březnu roku 1990 jako tištěné médium, ve kterém byly prezentovány inzeráty. V dnešní době tištěné médium vychází čtyřikrát týdně ve třech různých dílech a týdenní náklad se pohybuje okolo 100 - 110 tisíc výtisků. Jen v roce 2011 ANNONCE otiskla 2,125 milionů inzerátů. Online verze ANNONCE vznikla v roce 1997 a od té doby má téměř 300 tisíc registrovaných uživatelů a okolo 350 tisíc reálných uživatelů za měsíc. Denně ANNONCE v průměru publikuje 250 tisíc inzerátů. Z toho například jen reality tvoří 80 tisíc, dalšími početnými a hojně využívanými rubrikami jsou Práce, Auto-moto a Seznamka. ANNONCE svým zákazníkům usnadňuje cestu každodenními běžnými i životními změnami, a to tak, že jim poskytuje služby, díky kterým najdou vše, co hledají.

Kontakt pro média:
E-mail: press@annonce.cz
Mobil: 603 533 233

Zuzana Michalová
DataConsult CZ, s.r.o.
E-mail: zuzana.michalova@dataconsult.cz
Mobil: 603 578 866

Zpět na seznam článků

UIG