Změna zvyklostí na trhu práce – nabídek pracovních míst je více než žadatelů

Praha 11. ledna – Zatímco před rokem lidé poptávali na inzertním webu Annonce o třetinu více pracovních míst, než jim firmy nabízely, letos se situace otočila. Nabídka volných míst poprvé po letech převyšuje poptávku.

Například kuchařů, číšníků a servírek chtějí firmy stejně jako vloni – zhruba 650. Zájemců o tato místa je však méně než polovina. V minulých letech bylo žadatelů vždy zhruba o třetinu více než počet volných míst. Letos je jich naopak o několik procent méně,“ říká výkonná ředitelka Annonce Lenka Černá.

Podle jejího názoru to odráží pozitivní poměry na trhu práce. Nezaměstnanost se snižuje, ale firmy stále investují a hledají další zaměstnance.

Je otázka, co způsobí zvýšení minimální mzdy na 9 900 Kč od ledna letošního roku. Mohla by polevit chuť firem nabírat nové zaměstnance. To ale zaznamenáme až na datech v dalších měsících,“ odhaduje Černá.

Nejhorším oborem pro zájemce o práci je stavebnictví. Poptávka mnohonásobně převyšuje nabídku. To není v lednu neobvyklé, protože stavební sezóna přichází až v jarních měsících. Málo volných míst je nyní v administrativě, bankovnictví a řemeslných profesích. Naopak nejvíce příležitostí nabízejí gastronomie, zdravotnictví a obchod.

Zajímavý je nesoulad mezi zájemci a firmami v práci na částečný úvazek. „Firmy jako by na silnou poptávku lidí stále nedokázaly reagovat – dokonce ani v situaci, kdy je zájemců o práci relativně málo. Poptávka zkrácených úvazků je totiž čtyřnásobně vyšší než nabídka takovýchto pracovních pozic,“ dodává Černá.

O Annonci

Annonce skrze inzeráty na svém inzertním webu a v novinách propojuje lidi, kteří něco hledají a také chtějí nabídnout, s těmi, kteří to mají či potřebují. Web Annonce navštíví zhruba 350 000 reálných uživatelů měsíčně, a ti mají k dispozici více než 210 000 inzerátů denně. Lidé mohou inzerovat zdarma ve většině rubrik jak na webu, tak v novinách. Web Annonce umožňuje inzeráty snadno a chytře zadávat i vyhledávat a je dostupný také v mobilních telefonech. Všechny inzeráty zároveň vycházejí i v tištěných novinách, které jsou čerstvě k dostání každé pondělí, středu, pátek a sobotu na 7 500 místech po celé republice.

Nejvíce inzerátů nabízí Annonce v rubrikách Reality, Práce, Auto-moto a Seznamka.

Kateřina Zachová

Daniela Vinšová