Na pracovním trhu je převis poptávek, novou práci si nejlépe seženou kuchaři

Praha, 27. 1. 2015 – O jaké profese mají lidé na začátku roku největší zájem? Podle statistik inzertních novin ANNONCE a portálu ANNONCE.cz hledají nejčastěji nové uplatnění kuchaři, servírky, řidiči a prodavačky. Pracovní nabídky sice tento typ poptávky zrcadlí, poptávek je však obecně zhruba dvakrát více.

Pokud se Češi rozhodli najít si v lednu (novou) práci, poohlížejí se především po volných místech v gastronomii, dopravě a logistice, administrativě a obchodu. Podle aktuálních dat společnosti ANNONCE má o zaměstnání v těchto oborech zájem až 57 % lidí. „Čechy nejvíce lákají pozice v gastronomii, každá čtvrtá lednová poptávka je právě z této oblasti. V zimních měsících se totiž mnoho sezónních pracovníků snaží najít (novou) práci třeba v rámci novoročního předsevzetí. Poohlížejí se především po dočasném uplatnění jako číšníci či pomocná síla, aby si přivydělali, než začne nová sezóna,“ vysvětluje Petr Langer, odborník ANNONCE na segment práce.

Nejčastější obory pracovních nabídek a poptávek v ANNONCI

Pořadí Typ Obor Procentuální
zastoupení
1. Nabídka Gastronomie 37 %
2. Nabídka Doprava a logistika 12 %
3. Nabídka Obchod 11 %
4. Nabídka Řemeslné práce 8 %

Pořadí Typ Obor Procentuální
zastoupení
1. Poptávka Gastronomie 26 %
2. Poptávka Doprava a logistika 13 %
3. Poptávka Administrativa 9 %
4. Poptávka Obchod 9 %

Pracovní nabídky tuto poptávku téměř zrcadlí, více než 37 % annončních nabídek souvisí s gastronomií. Zaměstnavatelé nabízejí větší počet míst i v obchodu či dopravě a logistice, které se podílejí na 12, respektive 11 procentech dalších pracovních nabídek.

Uchazečům o nová pracovní místa však situace na trhu práce moc nepřeje – podle dostupných statistik Úřadu práce ČR (ÚP ČR) se meziměsíčně navýšil počet nezaměstnaných o 0,4 procentního bodu, konkrétně na 7,5 %. Kvůli tomu je na trhu značný převis poptávek, což dokládají i inzeráty v ANNONCI: poptávky tvoří téměř dvě třetiny pracovních inzerátů zadaných od Nového roku do 21. ledna včetně. „Jelikož některým lidem skončily závěrem roku termínované pracovní smlouvy, předpokládáme, že bude nezaměstnanost ještě mírně růst, čímž se zvýší i poptávka po práci. Čísla se ale rozhodně nedostanou na loňské hodnoty. S rozjezdem sezónních prací se situace na trhu práce začne opět zlepšovat,“ říká Kateřina Sadílková, pověřená řízením ÚP ČR. „V aktuálních anoncích jsme opravdu zaznamenali větší rozdíl mezi meziměsíčním nárůstem poptávek na úkor nabídek, konkrétně ve výši 11 %,“ potvrzuje její slova Langer.


Zdroj: ANNONCE

O které pozice je tedy aktuálně největší zájem? Podle informací ANNONCE mají největší šanci na uplatnění kuchaři, pizzaři a číšníci či servírky. Zaměstnavatelé stojí také o pomocnou sílu do kuchyně. „Práce je i pro prodavačky či řidiče. Ovšem zatímco zaměstnavatelé hledají častěji šoféry kamionů, uchazeči o práci by raději využili svůj řidičský průkaz skupiny B,“ zmiňuje drobný rozdíl v preferencích Langer.

Nejčastěji nabízené a požadované profese na ANNONCI

Pořadí Typ Obor Profese
1. Nabídka Gastronomie Kuchař/pizzař
2. Nabídka Gastronomie Číšník, servírka
3. Nabídka Obchod Prodavač, prodejce
4. Nabídka Doprava a logistika Řidič nákladního vozu

Pořadí Typ Obor Profese
1. Poptávka Gastronomie Kuchař/pizzař
2. Poptávka Gastronomie Číšník, servírka
3. Poptávka Obchod Prodavač, prodejce
4. Poptávka Doprava a logistika Řidič skupiny B

V Praze vede gastronomie, v Ústeckém kraji dělnické a řemeslné práce

Poptávka po práci se liší i podle regionů. V Praze jako kraji s nejmenší nezaměstnaností hledají Češi práci přes inzerát v ANNONCI především v gastronomii, dopravě a logistice, obchodu či administrativě. „Praha je však z hlediska tuzemského pracovního trhu atypickým místem. Díky existenci poboček řady nadnárodních společností v ní lidé najdou širší uplatnění, sezónnost tak v hlavním městě nehraje téměř žádnou roli,“ vysvětluje mluvčí ÚP ČR Kateřina Beránková.

Odlišné preference uchazečů o práci se tak dají vysledovat například v Ústeckém kraji, který patří dle aktuálních dat ÚP ČR mezi místa s největší nezaměstnaností v tuzemsku. Podle inzerátů v ANNONCI v něm mají lidé zájem především o dělnické profese a řemeslné práce, až poté o místa řidičů či pracovníků v restauračním zařízení. „Sever patří mezi tradiční průmyslové oblasti, podobně jako třeba Ostravsko, což je ovšem také důvod nejvyšší nezaměstnanosti v těchto regionech. Řada velkých zaměstnavatelů, jakým na Ústecku bývaly textilní továrny, už totiž neexistuje. S tím však tamější školský systém třeba před dvaceti lety úplně nepočítal,“ poukazuje na rozdíl Petr Langer z ANNONCE.

Češi by proto neměli s hledáním nového místa zahálet, situace se na trhu práce pravděpodobně zlepší až s návratem sezónních prací. A že je dobré si začít hledat nové místo hned, potvrzuje i čas první letošní pracovní poptávky v ANNONCI: 1. ledna 1:44 ráno. „Z inzerátů je vidět, že novoroční předsevzetí některých Čechů souviselo s prací. Hned na Nový rok se například jedna mladá rodina rozhodla přestěhovat za jakoukoliv prací kamkoliv, kde jim zároveň nabídnou i bydlení. Snad jim inzerát ve všech směrech pomůže,“ přeje si závěrem Langer.

 

O společnosti ANNONCE, www.annonce.cz
ANNONCE a.s. je česká společnost zabývající se poskytováním a zprostředkováním služeb a obchodu svým zákazníkům. Byla založena v březnu roku 1990 jako tištěné médium, ve kterém byly prezentovány inzeráty.

V dnešní době vydává jediné celostátní inzertní noviny ANNONCE, a to čtyřikrát týdně: v pondělí, ve středu, v pátek a v sobotu. Týdenní náklad se pohybuje okolo 65 – 80 000 výtisků. Jen v roce 2013 otiskla ANNONCE 1,8 milionu inzerátů. On-line verze ANNONCE.cz vznikla v roce 1997 a od té doby má téměř 300 000 registrovaných uživatelů a okolo 350 000 reálných uživatelů za měsíc. Denně ANNONCE publikuje v průměru 200 000 inzerátů. Z toho například jen sekce Reality tvoří 70 000, dalšími početnými a hojně využívanými rubrikami jsou Práce, Auto-moto a Seznamka.

Kontakt pro média:

Renata Fišerová
E-mail: press@annonce.cz
Telefon: 603 533 233

Andrej Slivka
E-mail: andrej.slivka@adison.cz
Telefon: 774 570 823

Kateřina Beránková, tisková mluvčí ÚP ČR
katerina.berankova@uradprace.cz
Telefon: 724 209 037

Zpět na seznam článků

UIG