Čeho si dnes cení zaměstnavatelé nejvíce? Spolehlivosti a příjemného vystupování

Praha, 13. 11. 2014 – Jak vypadá ideální zaměstnanec dneška? Je spolehlivý, příjemně vystupující, pracovitý, slušný, samostatný a časově flexibilní. Všechny tyto vlastnosti vyplynuly z analýzy inzerátů letošních nabídek v ANNONCI, která dokázala, že komunikační schopnosti jsou dnes cenné bez ohledu na profesi.

Kdo nemůže najít delší dobu práci, měl by zapracovat především na svých komunikačních dovednostech a budit spolehlivý dojem. Právě takové vlastnosti totiž zaměstnavatelé v pracovních inzerátech požadují od nových uchazečů nejčastěji. Tento poznatek vychází z textové analýzy více než jedenácti tisíc letošních pracovních nabídek uveřejněných v inzertních novinách ANNONCE a na portálu ANNONCE.cz. Blíže byly prozkoumány anonce v nejfrekventovanějších pracovních segmentech: dopravě a logistice, gastronomii, službách, obchodu a řemeslných pracích.

I řemeslníci musejí umět vystupovat slušně
„Řada zaměstnavatelů si uvědomuje, že spokojený zákazník jim přináší dlouhodobě peníze. Proto si jej váží a snaží se s ním navázat co nejlepší komunikaci. Za tu zodpovídají jednotliví zaměstnanci. Dobrým příkladem je gastronomie – když se v restauraci potkáte s nepříjemným a neochotným číšníkem, situaci nezachrání ani kvalitní kuchyně nebo nízká cena,“ vysvětluje požadavek na příjemné vystupování Petr Langer, odborník ANNONCE na segment práce. „Slušnost je dnes podmínkou například i u řemeslníků, u nichž se dříve kladl důraz především na precizní výsledek,“ doplňuje Langer.

Jak se ANNONCE k jednotlivým údajům dostala? V segmentech nabídky práce vždy vybrala pět vlastností, které se v textaci jednotlivých anoncí objevovaly nejčastěji. Jmenovitě se jedná o spolehlivost, (příjemné) vystupování, samostatnost, (časovou) flexibilitu a slušnost.

Nejčastější výskyt požadovaných vlastností dle pracovního segmentu

Segment 1. místo 2. místo 3. místo 4. místo 5. místo
Doprava
spolehlivost (příjemné)
vystupování
slušnost (časová)
felxibilita
znalost (města)
Gastronomie (příjemné)
vystupování
spolehlivost samostatnost (časová)
felxibilita
komunikativnost
Gastronomie spolehlivost (příjemné)
vystupování
pracovitost pečlivost šikovnost
Obchod (příjemné)
vystupování
zkušenost pracovitost spolehlivost aktivní přístup
Řemeslné práce (manuální)
zručnost
šikovnost spolehlivost slušnost samostatnost

Dopravci a provozovatelé restaurací například kromě spolehlivosti a příjemného vystupování požadují od nových zaměstnanců i časovou flexibilitu. Pracovníci ve službách by zase měli být šikovní a pečliví, po pracujících v obchodu se naopak žádá zkušenost a aktivní přístup. U obou oborů se zároveň počítá se zvýšeným nasazením, jelikož je u nich pracovitost třetí nejčastěji požadovanou vlastností.

U řemeslníků se zase nejvíce cení manuální zručnost a šikovnost. „Za všimnutí stojí, že pečlivost nebyla podle analýzy spojena s řemeslnými pracemi, ale se službami. Zatímco u řemesel je preciznost pravděpodobně již věcí automatickou, ve službách je stále co zlepšovat. Stejně jako pečlivě postavená zeď vám vydrží desítky let, může i precizně odvedená služba přinášet dlouhodobý užitek. A to v podobě spokojeného a vracejícího se zákazníka,“ uzavírá Langer.

Nejčastější výrazy v pracovních nabídkách ANNONCE

 

O společnosti ANNONCE, www.annonce.cz
ANNONCE a.s. je česká společnost zabývající se poskytováním a zprostředkováním služeb a obchodu svým zákazníkům. Byla založena v březnu roku 1990 jako tištěné médium, ve kterém byly prezentovány inzeráty.

V dnešní době vydává jediné celostátní inzertní noviny ANNONCE, a to čtyřikrát týdně: v pondělí, ve středu, v pátek a v sobotu. Týdenní náklad se pohybuje okolo 65 – 80 000 výtisků. Jen v roce 2013 otiskla ANNONCE 1,8 milionu inzerátů. On-line verze ANNONCE.cz vznikla v roce 1997 a od té doby má téměř 300 000 registrovaných uživatelů a okolo 350 000 reálných uživatelů za měsíc. Denně ANNONCE publikuje v průměru 200 000 inzerátů. Z toho například jen sekce Reality tvoří 70 000, dalšími početnými a hojně využívanými rubrikami jsou Práce, Auto-moto a Seznamka.

Kontakt pro média:

Renata Fišerová
E-mail: press@annonce.cz
Telefon: 603 533 233

Andrej Slivka
E-mail: andrej.slivka@adison.cz
Telefon: 774 570 823

Zpět na seznam článků

UIG