Číšník, kuchař, řidič a administrativní síla – to jsou profese, o které mají lidé v lednu největší zájem

Praha, 27. 1. 2014Téměř 50 procent lidi hledá v lednu práci ve třech hlavních odvětvích, a to 25 procent v oblasti gastronomie, 13 procent v dopravě a 10 procent v administrativě. Vyplývá to z aktuálních statistik inzertního portálu ANNONCE.cz. Poptávka po nové práci přitom stále výrazně převyšuje její nabídku.

Podle statistik Úřadu práce České republiky meziročně vrostl podíl nezaměstnaných o 0,8 %. Na konci roku 2013 tak bylo bez práce 8,2 % obyvatelstva. „Z interních statistik inzertního serveru ANNONCE.cz vyplývá, že převis zadané deklarované (tzv. pasivní) poptávky po práci nad nabídkou činil v druhém pololetí roku 2013 celých 31 %. V lednu jsme největší rozdíl mohli vidět v sekci Zemědělství, lesnictví, vodní hospodářství, kde se na jedno volné místo hlásí až 5 uchazečů. Podobné to je i v kategorii Administrativa. Zde na jednu nabídku práce čekají průměrně 3 zájemci,“ řekl Petr Langer, produktový manažer segmentu práce na ANNONCE.cz a dodal: „Lidé s hledáním nové práce opravdu nezaháleli. První poptávku jsme zaznamenali již necelou hodinu po začátku nového roku.“

A o jaké obory byl v prvních dnech roku 2014 největší zájem?

Obory s největší poptávkou pracovních míst na ANNONCE.cz
(1. 1. - 23. 1. 2014)
1 Gastronomie 6 Obchod
2 Doprava a logistika 7 Ochrana a ostraha
3 Administrativa 8 Dělnické profese
4 Řemeslné práce 9 Stavebnictví
5 Služby 10 Bankovnictví a finanční služby

Jaké trendy nás čekají v roce 2014? Pokles nezaměstnanosti a bezplatné stáže

Podle Langera lze očekávat pozvolný pokles nezaměstnanosti. To samozřejmě souvisí s tím, jak bude politická reprezentace podporovat malé a střední podnikatele, kteří tvoří významnou část pracovních příležitostí a jsou velmi senzitivní na jakékoli daňové i legislativní změny. Podle nich totiž následně rozvrhují své personální náklady. Dále se bude rozvíjet trend bezplatných stáží, o které jeví velký zájem i Úřady práce a jsou populární v celé Evropě.

 

O společnosti ANNONCE a.s.:
ANNONCE a. s. je tradiční česká společnost zabývající se poskytováním a zprostředkováním služeb a obchodu svým zákazníkům. ANNONCE byla založena v březnu roku 1990 jako inzertní tištěné médium. V dnešní době vychází čtyřikrát týdně ve třech různých dílech (pondělí, středa a pátek v dílech PRÁCE l SEZNAMKA l ZVÍŘATA, REALITY l STAVBA l HOBBY, AUTO l MOTO l EROTIKA, a sobotní SPECIÁL). Měsíční náklad je 330 tisíc výtisků. Online verze www.annonce.cz vznikla v roce 1997, od té doby má téměř 300 000 registrovaných uživatelů a okolo 350 000 reálných uživatelů za měsíc. Denně ANNONCE v průměru publikuje 200 000 inzerátů. Z toho například jen reality tvoří 80 000, dalšími hojně využívanými rubrikami jsou Práce, Auto-moto a Seznamka. ANNONCE svým zákazníkům usnadňuje cestu každodenními běžnými i životními změnami, a to tak, že jim poskytuje služby, díky kterým najdou vše, co hledají.

Kontakt pro média:
Renata Fišerová
E-mail: press@annonce.cz
Mobil: 603 533 233

Alžběta Málková
E-mail: alzbeta@jsmeslyset.cz
Mobil: 736 609 670

Zpět na seznam článků

UIG