Hledáte práci? A skutečně víte, jak na to?

Praha 18. 9. 2012 - Září a říjen jsou jedním z nejrušnějších období na trhu práce. Důvodů k tomu je několik. Jedním z hlavních je skutečnost, že absolventům škol a učilišť skončily prázdniny a s nimi také některé studentské výhody. Mnozí absolventi, kteří ještě nemají zkušenosti s hledáním práce, stojí před úkolem si ji co nejdříve najít. Jak to ale udělat?

Petr Langer, zkušený expert na segment práce z ANNONCE radí absolventům, kudy vede cesta do další etapy života:

  1. Přihlaste se na úřadu práce, pod který spadáte podle místa bydliště:
    • Získáte podporu v nezaměstnanosti a zajistíte si úhradu sociálního a zdravotního pojištění do doby, než najdete práci.
    • Pracovnice úřadu Vám mohou poradit, jak se orientovat v nabídce volných míst, jaké jsou Vaše možnosti na trhu práce a zprostředkují pohovory u potencionálních zaměstnavatelů.

Nechávat však všechno na úřadu práce není rozumné. Vezměte iniciativu do svých rukou! Buďte aktivní a nenechte se odradit prvním neúspěchem.

  1. Připravte si všechny doklady o dosaženém vzdělání a absolvovaných kurzech. Každá zvláštní schopnost se počítá a může zvýšit Vaše šance.
  2. Napište svůj přehledný životopis. Pokud si nejste jistí, jak by měl vypadat a co má obsahovat, zabrouzdejte po internetu. Najdete tu vzory a návod, jak postupovat.
  3. Rozmyslete si, co chcete opravdu dělat. Táhne Vás to jinam, než k oboru, který jste studovali? Věřte svým schopnostem a nenechte se odradit.
  4. Sledujte nabídku práce, kde se dá. Vyzkoušejte internetové servery, tištěnou inzerci a personální agentury. Vyberte si zdroj, který je nejvhodnější pro typ práce, kterou hledáte. Například, absolvent s výučním listem v oboru kuchař/číšník, žijící v Praze či středních Čechách, má velkou šanci najít práci na stránkách www.annonce.cz, jediném celoplošném inzertním médiu v ČR, které zveřejňuje inzeráty jak na svém webu, tak v tištěných novinách.
  5. Nesnažte se jen hledat. Nabídněte své schopnosti!
    • Máte vyhlídnutou konkrétní pozici nebo společnost, kde byste chtěli pracovat? Obraťte se na její personální oddělení. Pošlete jim svůj životopis a motivační dopis, v němž zaměstnavateli vysvětlíte důvody, proč pro něj chcete pracovat a proč by si měl vybrat právě vás.
    • Podejte si inzerát s poptávkou práce. Nemusíte se bát, zbytečných nákladů. Například v ANNONCI je poptávka po pracovních pozicích u soukromých osob zdarma. Nevíte, jak při inzerování postupovat? V pražské pobočce ANNONCE, v ulici Na Poříčí 8, vám zkušené inzertní poradkyně pomohou každý všední den od 8 do 19 hodin.
    • Řekněte to svým známým a kamarádům. Osobní doporučení je často nejlepším prostředkem k získání místa.
  6. Udělejte si přehled aktivit, které jste při hledání práce podnikli. Do speciálního dokumentu si uložte celé znění inzerátů u pozic, na které jste odpovídali.
  7. Pokud Vás potencionální zaměstnavatel pozve na pohovor, nepodceňte přípravu. Přijďte vhodně oblečení, upravení a hlavně včas!
  8. Pokud se Vám delší dobu po pohovoru nikdo neozve, nečekejte. Informujte se o výsledcích pohovoru sami. V případě negativní odpovědi se ptejte na důvody, proč jste neuspěli. Může Vám to pomoci při dalších pohovorech.
  9. Máte v ruce nabídku práce? Gratulujeme! Nazapomeňte se však informovat o podmínkách pracovního poměru, pracovní smlouvě, termínu nástupu apod.

Cesta za hledáním práce bývá občas trnitá, ale většinou mívá šťasný konec. Nezoufejte kvůli menším neúspěchům. Hoďte je za hlavu a jděte dál za svým cílem! Každý člověk na světě má své místo a je jen otázkou času ho najít. Držíme palce!

 

O společnosti ANNONCE a.s.:
ANNONCE a.s. je tradiční česká společnost zabývající se poskytováním a zprostředkováním služeb a obchodu svým zákazníkům. ANNONCE byla založena v březnu roku 1990 jako tištěné médium, ve kterém byly prezentovány inzeráty. V dnešní době tištěné médium vychází čtyřikrát týdně ve třech různých dílech a týdenní náklad se pohybuje okolo 100 - 110 tisíc výtisků. Jen v roce 2011 ANNONCE otiskla 2,125 milionů inzerátů. Online verze ANNONCE vznikla v roce 1997 a od té doby má téměř 300 tisíc registrovaných uživatelů a okolo 350 tisíc reálných uživatelů za měsíc. Denně ANNONCE v průměru publikuje 250 tisíc inzerátů. Z toho například jen reality tvoří 80 tisíc, dalšími početnými a hojně využívanými rubrikami jsou Práce, Auto-moto a Seznamka. ANNONCE svým zákazníkům usnadňuje cestu každodenními běžnými i životními změnami, a to tak, že jim poskytuje služby, díky kterým najdou vše, co hledají.

Kontakt pro média:
E-mail: press@annonce.cz
Mobil: 603 533 233

Zuzana Michalová
DataConsult CZ, s.r.o.
E-mail: zuzana.michalova@dataconsult.cz
Mobil: 603 578 866

Zpět na seznam článků

UIG