Pořizujete psa? Poradíme vám s výběrem

5 povelů, které by měl umět každý správně vychovaný pes

31. května 2016

Běhání za roztěkaným psem po parku a jeho neustálé sekýrování, ať to, proboha, zase nežere, nezní jako ideální vztah páníčka a psa. Přečtěte si pětici základních povelů potřebných pro společné soužití bez problémů.

Jednou z věcí, kterou budete muset po řízení psa řešit, ať chcete, nebo ne, je jeho výcvik. Ten má různé úrovně a rozhodně není určen pouze pro služební psy. Základní povely by měla zvládnout všechna plemena od nejmenší čivavy po německou dogu.

Správně vychovaný pes za vámi doběhne na zavolání, i kdyby měl zdolat nějakou jednoduchou překážku.

A ačkoliv se vám to nemusí zdát podstatné, je výcvik psa jednou z nejdůležitějších věcí pro vaše poklidné soužití, a to zejména z vašeho pohledu jako vůdce nové smečky. Výcvik navíc zajistí jak vaši bezpečnost, tak bezpečnost vašeho čtyřnohého kamaráda.

Tip: Přečtěte si, jak moc jste zodpovědní za škody, které napáchá váš pes.

Pokud se psem například plánujete cestovat nebo chodit do restaurací, je řádná drezúra o to větší nutností.

Jaké povely byste měli svého psa naučit?

Záleží čistě na vás, jaké povely psa naučíte a kolik jich ve finále bude. Pes se zvládne naučit řadu příkazů, třeba i sudy, chůzi po dvou nebo mrtvolku. Pro začátek se ale určitě neobejdete bez této základní pětice:

1. Ke mně

Pes k vám musí přijít z jakékoliv dálky a sednout si, což vám oběma zajistí příjemné procházky. Vy se tak nemusíte bát pustit svého čtyřnohého miláčka z vodítka, aby vám neutekl, pes zase dostane dostatek prostoru pro vyběhání a vybití energie. Jestli nejste maratonský běžec, váš pes si na vodítku opravdu moc energie nevybije. Proto pak někteří mazlíčci doma „lumpačí“ – ničí věci, štěkají a otravují. Dělají to jen proto, že se nudí.

2. Zůstaň

Váš čtyřnohý kamarád se musí zastavit a čekat, až k němu přijdete. Tento povel vám zajistí, že nebudete svého pejska honit celé odpoledne po parku a prosit všechny kolemjdoucí, aby vám ho chytili.

3. Fuj je to / nesmíš

Tenhle příkaz zajišťuje hlavně bezpečí vašeho psa – někteří mazlíčci totiž sežerou cokoliv (třeba i rtěnku). Dokonce mohou jíst i výkaly nebo otrávené návnady, kterých je více především v městských sklepech. Vašeho psa to může stát i život, v lepším případě ale zůstane jen u tučné sumy zaplacené veterinářům. Svého čtyřnohého miláčka byste proto měli naučit, aby žral ideálně pouze ze své misky. Jde to, chce to jen trpělivost a trochu času.

Tip: Přečtěte si o potravinách a věcech, které by psi neměli nikdy sežrat.

4. K noze / u nohy

Díky tomuto povelu nebudete za svým miláčkem vlát napříč celým parkem. Naopak, pokud bude na vodítku, zůstane klidný a nebude vás nikam tahat. Jestli zvládne výše vypsané povely, dobře ví, že jeho čas teprve přijde.

5. Místo

Příkaz určený na doma, kde má pes jasně vymezené místo (pelíšek), které je jen a jen jeho. Tento povel vám oběma zajistí čas od času potřebné soukromí. Je jedno, které místo psovi přenecháte, může to být klidně i křeslo v obýváku. Ideální volba je ale místečko v  klidné části domova, ovšem dostatečně v „centru dění“. Sklep tedy není ideální, zato chodba bytu rozhodně ano.

Naučit psa, že obojek není nic špatného, je důležitý předpoklad k učení povelu k noze / u nohy.

Jak svého psa tyto povely naučíte?

Abyste mohli považovat výcvik konkrétních příkazů za hotový, musí váš pes vykonat povel vždy bez otálení a okamžitě.

A aby se tyhle povely naučil, nemusíte se svým psem nutně chodit „na cvičák“. Můžete s ním klidně trénovat sami doma a na procházkách. Na internetu najdete mnoho návodů a rad, jak na to. Ideální formou jsou například odborně zpracovaná videa na YouTube.

Odborníci doporučují především pozitivní motivaci. Váš pes by z vás neměl mít strach, že mu nasekáte, když něco udělá špatně. Měl by chtít plnit vaše povely sám od sebe, protože vám chce udělat radost a respektuje vás jako vůdce. Pro každého psa se najde vhodná odměna za dobře vykonaný cvik, ať už je to pamlsek, nebo oblíbená hračka či míček a samozřejmě velká pochvala od jeho páníčka.

„Už jsi mi ten míček hodil, nebo si ze mě zase děláš srandu?!“

Důslednost a pravidelnost

Závěrem musíme dodat, že je potřeba dodržovat důslednost a pravidelnost. Bez těchto dvou věcí to nepůjde. Svému psovi totiž při výcviku nikdy nesmíte povel „prominout“. Opakujte ho tak dlouho a trvejte na něm, dokud ho pes nevykoná.

Dejte si pozor i na zákazy – pokud svému psovi něco jednou zakážete a podruhé dovolíte, je z toho zmatený a zákaz dále nebude respektovat. Vaše zákazy tak musí platit jednou a provždy. Vynucení jejich dodržování se ale týká všech členů domácnosti. Určete si společně se svými partnery a dětmi hranice, které váš pes nesmí překročit, a bez výjimky je všichni dodržujte. S trochou trpělivosti tak získáte čtyřnohého parťáka, na kterého bude nesmírný spoleh.

Nezapomeňte také, že některé rasy se vycvičí výrazně jednodušeji, jiné už vyžadují opravdu zkušenou ruku nebo pomoc profesionála. Vycvičit lze ale opravdu každého psa.


Pořizujete psa? Poradíme vám s výběrem

comments powered by Disqus