Pořizujete psa? Poradíme vám s výběrem

5 otázek, jestli vzít psa na dovolenou

7. srpna 2017

Pes a společná dovolená. Jedna z otázek, na kterou jako majitelé psa určitě narazíte. Přečtěte si pro a proti očima zkušené veterinářky, abyste své rozhodnutí neunáhlili.

Je ráno, slunce pomalu vychází a začíná svými paprsky zabarvovat celou okolní krajinu, na vás fouká příjemný větřík od tiše šumějícího moře a po pláži… Za vámi pádí nadšený pes. Hotová idylka, řeknete si.

I váš pes si může dobře užít dovolenou u moře, pokud na něj budete brát dostatečný ohled.

Musíte se ale zeptat sami sebe, co všechno jí předchází. Sami přece dobře víte, že naplánovat a sbalit se na dovolenou není jen tak. A to samé vlastně musíte zvládnout i se svým čtyřnohým kamarádem.

Co všechno byste si tedy měli promyslet?

Tip: Přečtěte si další rady od veterinářky. Aneb jak se dobře postarat o svého hafana nejen na dovolené.

Zaprvé mějte na mysli, že nikdy neexistuje univerzální dobré nebo špatné řešení. Vždy je ideální zvolit variantu, která bude nejlepší pro vás i pro psa. A je to jen a jen vaše rozhodnutí. Všem lidem ve svém okolí se totiž nikdy nezavděčíte. Jedni vám budou předhazovat, že si sami jedete za exotikou a chcete se psa „na chvíli zbavit“. Druzí zase, že tahat s sebou hafana na tisícikilometrovou cestu hraničí s týráním…

Ať už se rozhodnete jakkoliv, dělejte vše pro to, aby novou situaci co nejlépe zvládl váš pes.

Psi to totiž mají stejně jako lidé – jedni jako by se pro cestování narodili, druhým je nejlépe v jejich pelíšku. V ideálním případě byste tak měli ušít dovolenou na míru potřebám a povaze vašeho hafana. Což bohužel ne vždycky vyjde. Do exotických dálek se například raději vydejte sami. Ale najděte si toho správného člověka, který se o vašeho čtyřnohého kamaráda postará.

Psi to mají s cestováním podobně jako lidé: jedni rádi vyráží za dobrodružstvím, druzí raději zůstanou doma ve svém pelíšku.

Dovolenou si můžete rozdělit na 4 části:
1) příprava – doklady, zjištění potřebných informací a výběr „dog friendly“ ubytování, balení na cestu,
2) cesta – nutné přestávky, extrémní počasí,
3) pobyt – nové prostředí, lidé a neobvyklé situace,
4) návrat – cesta zpět, u které už ale víte, do čeho jdete.

Tip: Na cestování do ciziny se psem si musíte připravit i potřebné doklady. Podívejte se, jaké.

Jako psí majitelé ovšem nepřemýšlejte nejdříve o přípravě, ale o cestě a pobytu.. Měli byste si pravdivě odpovědět hlavně na těchhle 5 otázek:

Je cestování pro našeho psa vhodné vzhledem k jeho věku a zdravotnímu stavu?

Pro štěňata, velmi mladé psy i starší hafany bude cestování vždy náročnější. Hůře zvládají horko a budou potřebovat častěji venčit. Pokud váš pes marodí, bude vše záležet na jeho nemoci. Jestli má problémy se srdcem nebo dýcháním, není delší cestování vůbec vhodné. Nezapomeňte si zabalit i léky, které pes pravidelně užívá.

Jak zvládá náš pes změnu prostředí?

Pokud se váš pes cítí v cizím prostředí nesvůj, není rozený cestovatel. Někteří hafani se ale zvládnou po dni dvou „rozkoukat“. Jen jim budete muset věnovat více času, aby si byli jistí, že jsou s vámi v bezpečí.

Co se dovolené u moře týče, psi snáší vysoké teploty špatně. A mohou být ohroženi přehřátím. Jestli se vidíte celou dovolenou na dece na pláži, psovi váš plán rozhodně příjemný nebude.

Tip: Na horko si dejte pozor zejména, pokud máte buldočka, buldoky a jiné zástupce tzv. brachycefalických plemen psů. Ti totiž podobné podmínky snášejí ještě hůř než ostatní hafani.

Budeme schopni během cesty zajistit časté přestávky, procházky na venčení a dopřejeme psovi dostatek pohodlí a vody?

Jestli váš řidič rád trhá cestovatelské rekordy, kdy všichni nasednete v šest ráno do auta a po šesté večer už vystupujete na Makarské riviéře v Chorvatsku, psa s sebou do vozu rozhodně neberte. Váš čtyřnohý kamarád totiž potřebuje kromě dostatku prostoru v autě i pravidelné venčení, dost vody a sem tam nějakou procházku. Ale co vám budeme povídat – pauzy a pořádné protáhnutí byste si na tak dlouhých cestách měli dopřát i vy. Nezapomínejte na to.

Cestování v autě společně s hafanem znamená časté zastávky. Na procházku, venčení a na jídlo i pití.

Budeme mít na psa o dovolené čas?

Na dovolenou si sice jedete odpočinout, ale rozhodně ne od psa, pokud ho berete s sebou. Bude mít stejné nároky jako vy – chce jíst, pít, venčit se, být s vámi. Jestli sami cítíte, že si potřebujete od svého čtyřnohého kamaráda na pár dní odpočinout a dobít si baterky po svém, není přece žádná ostuda nechat ho doma.

Zároveň nezapomeňte, že se vašemu hafanovi může při dovolené něco stát a budete muset navštívit zvěrolékaře v cizině. Mějte proto v záloze dostatek peněz, abyste si mohli potřebné služby dovolit.

Tip: Podívejte se, kolik stojí nejčastější úkony u zvěrolékaře, ať víte, jak velkou rezervu je třeba mít s sebou.  

Zvládá náš pes kontakt s cizími lidmi a základní povely, abychom zvládli náročnější nečekané situace?

Jestli váš hafan není zvyklý na cizí lidi, můžete si být jistí, že se mu pobyt v novém prostředí moc zamlouvat nebude. O to víc bude nutné, aby vás dokázal poslouchat na slovo. Díky tomu tak nikoho z rozzuření nepokouše a nic zbytečně nezničí.

Tip: Pokud váháte, jestli je cestování pro psa vhodné, vezměte ho na prohlídku k veterináři.

Suma sumárum: dovolená by pro vašeho čtyřnohého kamaráda měla být hlavně bezpečná. Jste to vy, kdo je za něj zodpovědný. A proto byste mu taky měli dopřát příjemný zážitek, ne nekončící stres. Pokud vše dobře promyslíte, zvládne si dovolenou užít celá vaše smečka.

Anebo naopak její čtyřnohá část zůstane doma. U někoho, kdo se o ni dobře postará.

Za tento článek děkujeme veterinární lékařce Petře Malátkové.


Pořizujete psa? Poradíme vám s výběrem

comments powered by Disqus