Hledáte zaměstnance do restaurace? Poradíme vám, jak na to

4 důvody, proč je lepší si neustále hledat nové zaměstnance do restaurace

19. září 2016

Odchod nejlepšího zaměstnance vás tolik nepřekvapí – jeden z mnoha argumentů, proč hledat nové pracovníky do svého podniku neustále. Přečtěte si, jaké jsou ty další.

Jsou obory, ve kterých zaměstnanci po celou svou kariéru zůstávají pracovat ve stejné firmě, případně ji změní maximálně jednou. Gastronomie je jejich přesným opakem. Čím větší restaurace, tím větší počet lidí jí každým rokem „projde“. Někteří odejdou za lepším, jiní proto, že na danou práci nejsou stavění, další se k týmu zase přidávají jen v sezóně.

Sečteno podtrženo: v gastronomii je změna zaměstnání na denním pořádku a podniky s ní musí počítat. Především dnes, kdy je nezaměstnanost v republice na historickém minimu a o práci není nouze. Proto je důležité, aby restaurace nové zaměstnance hledaly v podstatě neustále. Má to totiž řadu výhod.

kuchařiVe vaší restauraci nemůže zůstat každý zaměstnanec, kterého přijmete. Snažte se ale udržet hlavně týmové hráče, díky kterým vytvoříte zdravé jádro celé směny.

Vytvoříte zdravé jádro, které zná své hosty

Jak budou zaměstnanci přicházet a odcházet, část z nich zůstane a vytvoří zdravé jádro pracovního týmu celé restaurace. Jako majitelé byste měli dohlédnout, aby v podniku zůstali ti nejlepší číšníci a kuchaři, což hosté určitě ocení. Ti si totiž rádi zvyknou na konkrétní chutě jídel z kuchyně, což vyžaduje přesně dodržované recepty. Navíc budou rádi obsluhováni někým, kdo je už zná, z dáli je pozdraví a neformálně s nimi prohodí pár vět.

Zákazníci si totiž dobře všímají, kdo je obsluhuje. V jejich očích tak nebude vypadat dobře, když podnik co měsíc a půl změní skoro všechny zaměstnance.

Tip: Nad novými posilami přemýšlejte dlouhodobě. Snažte se mezi sebou udržet hlavně týmové hráče, ne sólové hvězdy, kvůli jejichž velkému egu se může dříve nebo později rozhádat celý tým.

Efektivní cestou, jak hledat nové posily, je inzerát – každá čtvrtá poptávka lidí hledajících práci na Annonci totiž přímo souvisí s gastronomií. Místa kuchařů a pizzařů spolu s prací „na place“ navíc patří mezi ty nejčastěji poptávané. Více informací o trendech na trhu práce se dočtete v aktuálním Trendbooku Annonce.

Výhodou zdravého jádra je i rychlejší zapracování nováčků do týmu. Jen zkušení mazáci dokážou nové posily začít formovat už od začátku tak, aby tým restaurace šlapal, jak má. A čím větší tým, tím větší počet lidí se v něm může „točit“. Velká restaurace v centru města si může dovolit neustálé testování dvou tří nových zaměstnanců, když jich má stabilně například 12.

Tip: Jak najít nové zaměstnance? Zveřejněním dobrého inzerátu! Podívejte se, jak na to.

Snížíte rizika fluktuace, protože máte vždy po ruce nějakou náhradu

Neustálé hledání nových číšníků, kuchařů a pomocných sil přináší dostatečné obrnění se proti přirozené fluktuaci zaměstnanců v gastronomii. Jako zaměstnavateli se vám vždy bude spát lépe, když budete například vědět, že máte na výpomoc přes obědy dva šikovné číšníky, které si chválí i vedoucí směny. Když vám někdo z týmu číšníků vypadne, hned můžete řešit „příjemné“ dilema, kterému číšníkovi z výpomoci zrovna dáte šanci.

Tip: Neustálým hledáním nových zaměstnanců lépe vykryjete i sezónní výkyvy. Především ve chvíli, kdy potřebujete nabrat nové číšníky na letní zahrádky.

kuchařDržet v restauraci nespokojený personál jen proto, že ho nemáte kým nahradit, je velká chyba, které si po chvilce všimnou i sami hosté.

Nemusíte v podniku držet zaměstnance, které nechcete

Pokud nemáte žádnou náhradu, můžete nabýt dojmu, že si nemůžete dovolit propustit ani zaměstnance, s nímž máte neustálé neshody a problémy. Ale zaměstnávat někoho, kdo vlastně o práci u vás nestojí, se vám nikdy nevyplatí. Demotivovaný kuchař nebude vařit kvalitní jídlo a znuděný číšník hosty nikdy neobslouží k jejich spokojenosti. Myslete na to a předcházejte podobným situacím tak, abyste vždy o nějakém případném záskoku věděli.

Tip: Hledáte nové zaměstnance jen přes internet? Přečtěte si, proč a jak byste měli zvolit i jiné způsoby.

Dobří zaměstnanci se k vám rádi vrátí

Držet v podniku své zaměstnance pomalu proti jejich vůli nemá smysl. Kdo chce odejít, má pro to asi dostatečný důvod. Někdo se musí přestěhovat kvůli rodině, jiný chce odejít do světa na zkušenou, další už má práce v gastronomii dost a chce si vyzkoušet jiný obor. Pokud víte o dostupné náhradě, můžete své zaměstnance vždy s klidným srdcem pustit, ať zkusí své štěstí jinde. A díky tomu, že se k nim zachováte férově, se vám možná ještě jednou rádi ozvou. Třeba až se vrátí mnohem zkušenější ze zahraničí a vy tak získáte prověřeného zaměstnance na vyšší pozici. Nebo například po roce a půl, kdy se rozejdou s někým, kvůli komu byli původně ochotni se přestěhovat na druhou stranu republiky.


Hledáte zaměstnance do restaurace? Poradíme vám, jak na to

comments powered by Disqus