3 hlavní změny pro přepis vozidel v roce 2017

4. května 2017

Novela zákona od června 2017 konečně upraví situaci, kdy se nový majitel vozidla nemá k jeho přepisu na svou osobu. Přečtěte si shrnutí našich odborníků, co a jak se ještě bude ohledně přepisu vozidel měnit.

Český parlament na začátku letošního roku schválil novelu zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích. Ta vyšla ve sbírce zákonů už v březnu a přináší několik novinek ohledně přepisu vozidla. Novela by však měla být účinná až od června 2017.

Páka na kupující, kteří na sebe odmítají přepsat vozidlo

Letošní novela pomůže řešit situaci, kdy po prodeji vozidla kvůli neochotě jedné ze stran nakonec nedojde k jeho přepisu na nového majitele. Od června by mělo být možné v takovéto situaci provést přepis pouze na žádost jedné ze stran.

Před novelou: prodávající může dostat pokutu až 50 000 korun, i když nic neprovedl

Předáním klíčků od auta zodpovědnost starého majitele za vůz nekončí. Vždy je lepší se utvrdit, že si ho nový majitel na sebe skutečně přepsal.

Při podání takové žádosti o ní obecní úřad (ale jen u obce s rozšířenou působností) vyrozumí druhou stranu, aby se mohla vyjádřit. Pokud bude mít druhá strana u sebe technický průkaz nebo osvědčení o registraci vozidla, vyzve úřad tuhle osobu k jejich předložení. Pro předložení bude navíc stanovena i přiměřená lhůta. Jinými slovy: pokud se bude kupující zdráhat přepisu vozidla ve stanovené době, přestože má u sebe dokumenty potřebné k přepisu auta, dostane od úřadu časově omezenou lhůtu, do kdy musí přepis vyřešit.

Neustálé odmítání nepomůže, vydá se nový technický průkaz

Novela navíc myslí i na případ, kdy druhá strana odmítne i přes výzvu úřadů předložení požadovaných dokumentů. A řeší ji velice jednoduše: dojde k provedení zápisu změny vlastníka vozidla. Daný obecní úřad pak už jen vydá nový technický průkaz vozidla na nového vlastníka.

Protokol o evidenční kontrole: nově postačí i měsíc starý

K přepisu vozidla potřebujete mimo jiné i protokol o evidenční kontrole. Ten nesmí být podle současné právní úpravy starší než 14 dnů. Nová úprava ale tuhle lhůtu od června prodlouží a protokol nebude moci být starší než 30 dnů.


comments powered by Disqus