Další zážitky s golfíkem Ládíkem najdete tady.

Tučňák, kam se podíváš. Ale pozor, štípou

23. dubna 2018

Za davy tučňáků nemusíte jet až na jižní cíp Jižní Ameriky do Ohňové země. Vojta s Ľubkou vám poradí, jak na ně narazit už v Patagonii. Přečtěte si i jejich tip, jak si jich můžete užít bez davů turistů.

V Patagonii jsme si nemohli nechat ujít vidět na vlastní oči zvířata, která u nás potkáme jenom v zoologické zahradě. Hodně lidí jezdí v Argentině za tučňáky do Ohňové země. Ale málokoho by napadlo, že tučňáky najde i o stovky kilometrů blíže k rovníku, kde je počasí pořád ještě vhodné pro milovníky slunění. V rezervaci Punta Tombo hnízdí půl roku celý milion tučňáků magellanských. Navíc je to největší kolonie tučňáků na světě mimo Antarktidu.

Byli jsme úplně první lidi, co probouzející se tučňáky v ten den vyrušili. A podle toho i někteří vypadali…

Abychom byli v parku hned ráno, jak otevřou, našli jsme si díky aplikaci tiché místečko na spaní vzdálené jen pár kilometrů od vchodu. Zaparkovali jsme s Láďou za valem hlíny a štěrku, co tady zůstal nejspíše po těžbě. Pravda, bylo to skromné místo, ale takhle daleko od měst jsme měli oblohu plnou hvězd jenom sami pro sebe. K nezaplacení!

Pokud nemáte auto, můžete na cestách pohodlně přespat ve stanu. Podívejte se na ty z Annonce.

Ke vstupu do parku jsme dorazili 20 minut před otevřením a už jsme se těšili, jak nás obklopí tučňáci. Byli jsme ale posláni k jinému vchodu, kde se kupují vstupenky. Takže jsme zase sedli do auta, zaparkovali a došli dalších 200 metrů k okénku, za kterým seděla paní a prodala nám lístky. Už hodně nedočkaví jsme pak zase nasedli do Ládíka, dojeli zpátky na parkoviště u vstupní brány a byli konečně vpuštěni do rezervace.

Chtěli byste si ho pohladit? Na to radši zapomeňte. Umí totiž štípat.

Nechcete se protloukat mezi turisty? Přivstaňte si!

Trochu jsme se báli, že se tu budeme potloukat společně s davem turistů. Brzké vstávání se ale vyplatilo a celý park jsme měli dvě hodiny jenom pro sebe. Byli jsme úplně první lidi, co probouzející se tučňáky v ten den vyrušili. Ti se nám pletli pod nohy, nebo spíše my jim, na cestě k pláži. Někteří za námi otáčeli své zvědavé hlavičky, aby si nás prohlédli, jiní nerušeně a bez zájmu kývajíce se ze strany na stranu pokračovali dál směrem k oceánu.

„A můžeme si vzít jednoho domů? Prosííím!“

Další tučňáci jen tak postávali a mrkajíce očičkama se nastavovali rannímu sluníčku. Jiní ještě polehávali. Sami, nebo v páru ve srandovní poloze na břiše s nohou vystrčenou do strany. Mláďata, ještě pokrytá chmýřím, kvůli kterému nemohou do vody, také postávala na sluníčku. Sourozenci se k sobě soudržně tulili, vítr jim čechral chmýříčko. Ale pozor! Kdybyste takového tučňáka chtěli pohladit, štípne vás. Škoda. Davy stojících, chodících i ležících tučňáků se táhly až daleko od nás. Zdálo se, že jejich zástup je nekonečný. A z nízkého křoví v dálce do toho všeho vykukovaly lamy guanako.

Schválně: tipnete si, jaké tučňáky uvidíte v annončních inzerátech? Přesvědčte se sami.

Na souši neobratní a trochu srandovní ptáci pak ale předváděli parádní plavecké výkony ve vodě. Zkušeně vyčkávali na vhodnou vlnu, aby se po hlavě vrhli do oceánu a obratně zmizeli v hloubce. Nebo se jen pro zábavu čvachtali a blbli u břehu či zkoušeli vodu snad poprvé v životě.

Já chci tučňáka jako domácího mazlíčka. Prosííím!

Tyto ptačí pány v oblecích jsme vydrželi sledovat tři hodiny a bylo nám líto, že si alespoň jednoho nemůžeme odvézt jako domácího mazlíčka. Z nadšení nás probudil až rostoucí dav turistů, a tak jsme po malém obědu ve stánku u vchodu nastartovali Ládina a jeli zase dál. Soudě podle množství minibusů, které jsme potkávali, jsme vyrazili právě včas.

Takže jestli se chcete někdy jet taky podívat na tučňáky, přivstaňte si. Stojí to za to.


Další zážitky s golfíkem Ládíkem najdete tady.

comments powered by Disqus