Pořizujete psa? Poradíme vám s výběrem

Petr Hricko: Hory dělají šťastného mě i moji fenku Boony

11. května 2016

Někteří psi z vás udělají tak trochu samoráře – milují totiž přírodu, a tak s nimi vyrážíte do míst, kde jste od lidí co nejdále. Petr Hricko se svou fenkou Boony jsou typickým příkladem.

Chvíle, než se ze dne stane noc, bývají občas v přírodě opravdu magické.

Pokud hledáte psa do hor, sháníte především čtyřnohého parťáka, kterému nebude vadit sychravé počasí ani mráz.

Nabízejí se tak především velká a statná plemena: aljašský malamut, sibiřský husky, bernský salašnický pes, samojed nebo grónský pes. Tyto hafany byste si ale rozhodně neměli pořizovat jen proto, že se vám líbí jejich huňatý kožich. Jakožto silní a vytrvalí psi do drsných podmínek totiž potřebují řádný výcvik a hodně prostoru a pohybu, jinak nebudou šťastní.

U těchto plemen byste si měli dávat pozor i na problémy s kyčelními klouby. Častěji jimi trpí například aljašští malamuti a samojedi.

Seznamte se s Boony. Irskou setřicí, která společnost lidí zrovna nevyhledává. Raději se před nimi ukryje někam do přírody.

Alternativou by pro vás mohli být i lovečtí psi, kteří taky vyžadují hodně pohybu. Stejně jako irská setřice Boony, která bydlí se svým majitelem Petrem Hrickem v severočeských Teplicích. Do hor to tedy mají jen 20 minut. A protože má Petr svobodné povolání, může být s Boony de facto neustále.

Navíc si všiml, že jeho fenka je už odmala ve společnosti lidí spíše ve stresu, zato v přírodě jí nic nechybí a je naprosto šťastná. Proto spolu tahle dvojice tráví v horách snad každou volnou chvíli. „Kdybych neměl Boony, určitě bych netrávil tolik času v přírodě,“ přiznává Petr.

Ale vůbec toho nelituje. „Bez Boony by byl můj život určitě méně zábavný. Navíc mezi námi vzniklo neuvěřitelné pouto, které nejlépe vynikne právě v tichosti lesa a větrem šumějících luk,“ dodává.

Pokud tedy bydlíte blízko přírody a chtěli byste denně chodit na delší procházky, na kterých se váš pes pořádně vybije, může vám Petr lovecké plemeno jedině doporučit.

Jakmile Boony vyrazí do lesa, je její introvertní povaha rázem pryč.

I když jsou chvíle, kdy i v přírodě vypadá celkem zadumaně…

Za tento článek děkujeme Petrovi Hrickovi, odborné rady poskytla Petra Malátková.




Pořizujete psa? Poradíme vám s výběrem

comments powered by Disqus