Pořizujete psa? Poradíme vám s výběrem

Návštěva veterináře se může prodražit. Kolik stojí nejčastější úkony?

11. května 2016

Návštěvy u veterináře vás mohou někdy vyjít i na desetitisíce. Chvíle, kdy majitelé nemají peníze na operaci nebo zákrok, který by nemocného psího pacienta s velkou pravděpodobností vyléčil, představuje pro všechny zúčastněné strany hroznou situaci. Pro psa, pro majitele i pro veterináře.

Myslete na zdraví svého čtyřnohého kamaráda předem a mějte raději odloženo alespoň deset tisíc korun na nečekané lékařské zákroky.

Nejdříve musíme zmínit, že veterináři nemají  jednotný ceník a jejich odměny jsou tedy smluvní. Proto se od sebe mohou velmi lišit. My vám tak přinášíme jen obecný přehled, abyste se v cenách za práci zvěrolékařů lépe orientovali. 
Odhadnout dopředu cenu zákroku je totiž často velmi složité i pro samotného veterináře, protože se konečná suma skládá z velkého množství malých položek.

Na kolik vás vyjde základní veterinární péče?

  1. a) Odčervení – jedna z nejmenších položek, ale budete ji platit minimálně dvakrát ročně, a pokud je váš pes v kontaktu s dětmi, dokonce čtyřikrát za rok. U malého psa počítejte s několika desítkami korun, u velkého hafana se cena jednoho ošetření může vyšplhat k několika stovkám.
  2. b) Čipování a vystavení pasu včetně registrace – tady platíte jen jednorázový poplatek. Cena se může hodně lišit podle  materiálu, ze kterého jsou čipy zhotoveny. Bývá to několik stovek až 1 000 korun. Ale pokud chcete se psem vycestovat třeba jen na Slovensko, je pas nutností.
  3. c) Očkování (vakcinace) – v naší republice je povinné očkování psů jen proti vzteklině. Všichni psi by ale měli být očkováni proti těmto nemocem: psince, parvoviróze, infekčnímu zánětu jater a infekční laryngotracheitidě (zánět hrtanu a průdušnice).. Většina štěňat je očkována třikrát, dál jsou přeočkována v jednom roce života a poté ještě každé tři roky. Cena jednoho očkování se většinou pohybuje mezi 200 až 400 korunami a je v ní zahrnuto vyšetření veterinárního lékaře i samotné očkování.
Svého psa můžete nechat očkovat i proti dalším nemocem jako je například leptospiróza, parainfluenza, bordetelóza, borelióza (u těchto nemocí je třeba opakovat očkování alespoň jedenkrát ročně) a tetanus (třeba opakovat po dvou letech).
S vakcinací proti vzteklině počítejte každé tři roky. Na trhu jsou i vakcíny s platností na rok. Ty bývají sice levnější, ale musíte počítat s každoročním přeočkováním vašeho čtyřnohého kamaráda.

Na trhu je také velké množství výrobců, kteří nabízejí pipety (spot-on), obojky, spreje nebo psí tablety. Přípravky se ale často liší svou účinností. Některé koupíte jen u veterinárního lékaře, jiné i v lékárně nebo v obchodech s věcmi pro mazlíčky. Platí, že ty nejúčinnější seženete jen u zvěrolékaře, případně v lékárně. Výrobky jsou v nabídce v různých velikostech podle hmotnosti psa. Čím menšího máte psa, tím méně zaplatíte. Obojek teoreticky vydrží celou sezónu klíšťat, pipet musíte nakoupit více. Ceny jsou řádově ve stovkách korun v přepočtu na měsíc působení.

Jen veterinář vám ale ke každému přípravku poskytne kompletní informace o dalších možných opatřeních proti parazitům a nemocem, které se mohou podobným způsobem přenášet. Navíc vám poradí nejlepší způsob, jak přípravek aplikovat, případně to udělá sám. V případě použití pipet vám zase dá rady ohledně koupání psa a poradí, jak pečovat o antiparazitární obojek, aby účinkoval co nejdéle. Taky vám prozradí, co dělat pro to, aby pes po snězení tablety nezvracel. A hlavně vás upozorní na přípravky jedovaté pro kočky, aby pro ně těsný kontakt s ošetřeným psem neskončil otravou.

V ceně zvěrolékaře je tedy i odborné poradenství, které vám neposkytne žádný prodavač nebo článek na stránkách e-shopu. A to platí i v případě, kdy si u veterináře kupujete i cokoliv jiného.

  1. d) Zkracování drápků – pokud máte menšího psa, bude asi krácení drápků jednou za několik měsíců dalším důvodem vaší návštěvy veterináře. Cena stříhání se pohybuje zhruba mezi 30 až 80 korunami. Zvěrolékaře také můžete požádat, aby vás naučil krátit drápky a doporučil vám vhodné kleště.

Jak je to tedy s lékařskými úkony pro psy z hlediska váhy? Pokud jdete psa očkovat, očipovat nebo mu chcete zkrátit drápky, nemá jeho váha na cenu vliv. Naopak si s velkými psy připlatíte, pokud je půjdete odčervit nebo budete chtít aplikovat či jen pořídit přípravek proti vnějším parazitům.

Když pes stůně

Někteří veterináři udávají konečnou cenu zákroků včetně běžně používané anestezie, materiálu a léků. V tomto případě jsou často ceny uváděny u malého, středního a velkého psa zvlášť. Obvykle se ale počítá s nekomplikovaným průběhem.

Kromě vybavení a použitých materiálů u veterináře v ceně zákroku platíte i za personál. U operací je totiž kromě doktorů třeba i sestra.

Někdy je cena uváděna jen za úkon, například za operaci při zánětu dělohy (pyometra) a je nutno připočítat cenu za klinické vyšetření zvířete, odběr krve a její vyšetření před anestezií, zavedení kanyly k zajištění přístupu do žíly.
Dále za anestezii (práci anesteziologa, spotřebu plynů při inhalační anestezii, monitoring), materiál použitý při operaci (šití, roušky, sušení, sterilní pláště, rukavice), infuzní terapii (kapačku), antibiotika a léky na tlumení bolesti, ochranný límec a pruban (elastický hadicový obvaz kolem těla), aby fenka ránu neolizovala.

V případě, že se krev bude vyšetřovat na přístrojích na klinice, bude cena vyšetření vyšší, ale výsledky budou rychle k dispozici.

Obecně se tedy dá říci, že cena většiny vyšetření, zákroků a  operací ve veterinární medicíně se skládá z práce lékaře nebo celého týmu a dalšího personálu, nákladů na přístrojové vybavení, použitých léků, spotřebovaného materiálu, cen energií, provozu budovy a mnoha dalších položek.

Na kolik vás vyjde diagnostika ve veterinární medicíně, aneb zjišťujeme, co psovi může být:

  1. a) klinické vyšetření 150 až 600 korun,
  2. b) specializované klinické vyšetření 300 až 1 500 korun,
  3. c) ortopedické vyšetření 120 až 1 500 korun,
  4. d) neurologické vyšetření 300 až 1 800 korun.

To jsou některé příklady, které můžeme nalézt v cenících veterinárních ordinací a klinik. Vyšetření evropskými diplomovanými specialisty bývá obecně nejdražší, ale rozhodně se vyplatí. V ceně je také odběr anamnézy, kdy vhodně položenými otázkami lékař zjišťuje všechny potřebné informace o čtyřnohém pacientovi (jak přijímá potravu, pije, močí, zvrací, má průjem, zda byl vakcinován a proti kterým nemocem, jaké léky dostával a podobně).

Další vyšetřovací metody

Na základě výsledků odběru anamnézy a klinického vyšetření doporučí lékař další diagnostiku, která může potvrdit nebo vyloučit zvažovaná onemocnění. Některé choroby však není možné definitivně potvrdit. Jsou diagnostikována na základě vyloučení všech jiných příčin připadajících v úvahu. Příkladem je třeba epilepsie.

  1. a) Vyšetření krve – cena závisí na počtu stanovovaných parametrů, rychlosti dostupnosti výsledků, kvalitě použitého hematologického analyzátoru.  V ceně je také interpretace výsledků lékařem. Základní hematologické a biochemické vyšetření krve stojí většinou několik stovek až zhruba tisíc korun. U každého dalšího speciálního vyšetření je potřeba počítat s několika stovkami navíc.
  2. b) Vyšetření moči – semikvantitativní diagnostický proužek, měření hustoty refraktometrem, vyšetření močového sedimentu a další možné testy. Na základní vyšetření si připravte několik set korun.
  3. c) Rentgenologické vyšetření – pro některá vyšetření je nutné zklidnění (sedace) nebo celková anestezie (narkóza), přístrojové vybavení se může velmi lišit. Cena je v řádu několika stovek až tisíc korun v případě zhotovení rentgenových snímků pro hodnocení například dysplazie kyčelních kloubů. Lékař musí vždy udělat nejméně dvě projekce (vyfotit dva snímky, aby bylo možné cokoli na rentgenovém snímku hodnotit). Rentgenové snímky pro oficiální posouzení dysplazie kyčelních kloubů pořídíte za 2 000 až 4 000 korun. Práce posuzovatele těchto snímků vás bude stát zhruba dalších 500 korun.
  4. d) Sonografické vyšetření (ultrazvuk) –  několik stovek korun.
  5. e) Kardiologické vyšetření s vystavením certifikátu až zhruba 2 000 korun.
  6. f) Ultrasonografická diagnostika březosti vás vyjde na 200 až 400 korun.

Ve veterinární medicíně se samozřejmě používá mnoho dalších diagnostických metod. Od těch velmi jednoduchých, kdy stačí přilepit obyčejnou lepicí pásku na kůži psa a prohlédnout ji pod mikroskopem (lze tak najít třeba všenky a jejich vajíčka), až po ta složitější zahrnující například magnetickou rezonanci, kdy se cena samotného úkonu pohybuje kolem 10 000 korun.
Vždy je potřeba připočítat vyšetření pacienta, rozbor krve, anestezii, hospitalizaci a případnou operaci, třeba u výhřezu meziobratlové ploténky. Nějaké peníze byste si ale měli vyhradit i na následnou rehabilitaci.

Příklad z praxe: pětiletá Beruška má problémy se zuby 
Na kolik by vás vyšlo například vyšetření pětileté kříženky Berušky, která má zubní kámen, zánět dásní a uvolněné zuby? Počítejte s klinickým vyšetřením, zavedením kanyly, odběrem krve, vyšetření vzorku krve na přístroji na klinice nebo odeslání do laboratoře, celkovou narkózou, intubací pacienta, rentgenem zubů a jeho vyhodnocením, odstraněním zubního kamene ultrazvukem, vytrhnutím uvolněných zubů, polishingem (závěrečné leštění zubů), infuzní terapií během zákroku, lékům proti bolesti a antibiotiky. Tohle všechno je práce minimálně pro dva lidi – lékaře a veterinárního technika či sestřičku.

Na velkých pracovištích může rentgen zhotovit lékař se zaměřením na zobrazovací techniky, zubní kámen odstraní a zuby vytrhne druhý lékař. Anestezii povede lékař třetí. Péči o pacienta při probouzení z anestezie na hospitalizaci může zajištovat hospitalizační lékař. To jsou už čtyři lékaři, pomoc sestřičky bude ale pořád potřeba.

Sestřička totiž asistuje při kanylaci, obsluhuje přístroj vyšetřující krev, výsledky zanese do počítače, sestaví infuzní set, připraví ultrazvukový přístroj a nástroje, podložku pod pacienta a sušení. Po zákroku uklidí pracovní stůl a umyje nástroje. 

Přístroje jako rentgen, zubní ultrazvuk a také zubařské nástroje mohou mít různou pořizovací cenu podle jejich kvality. Lékaři provádějící úkony mohou mít bohaté zkušenosti získané během náročných zahraničních stáží. 

To vše se promítne do konečné ceny.

A nešlo by to levněji, pane doktore?

Všechno jde. Ale za jakou cenu. Někdy i hodně vysokou. Můžete například vynechat vyšetření krve. Ale v tom případě nevíte, jestli pes náhodou nemá játra nebo ledviny ve špatném stavu. A to jsou klíčové orgány pro odbourávání anestetik z organismu. Pokud byste neudělali rentgen, nemůže lékař adekvátně zhodnotit stav zubů vašeho miláčka. A tak dále, a tak dále… Každé vyšetření má své opodstatnění sledující hlavní cíl: maximální bezpečí psa-pacienta.

Čeká vašeho psa operace? Tak to si raději připravte tisíce korun...

A budeme operovat…

Chirurgické zákroky patří k těm největším položkám. Ortopedické a neurologické operace jsou na vrcholu cenové pyramidy. V ceně je vysoce odborná práce lékaře, často je potřeba kvalifikovaný asistent. Zohledňují se náklady na přístrojové vybavení, například vrtačky, materiál, který se používá k fixaci zlomenin a podobně.

Níže najdete příklady cen některých chirurgických zákroků včetně anestezie a podávaných léků. Není v nich ale zahrnuto vyšetření pacienta a rozbor krve:

  1. a) kastrace feny – 3 000 až 8 000 korun,
  2. b) kastrace psa – 2 000 až 6 000 korun,
  3. c) odstranění malého podkožního útvaru – 3 000 až 6 000 korun.
Pro lepší přehled uvádíme i ceny dalších chirurgických zákroků, ovšem tentokrát jsou uvedené částky bez vyšetření pacienta, anestezie, materiálu nebo léků. Je to jen cena za úkon s tím, že cena anestetik a léků se odvíjí podle hmotnosti psa:

  1. d) portosystémový zkrat – 18 000 korun,
  2. e) plastika víček – 4 000 až 7 000 korun,
  3. f) operace rohovky – 3 000 až 6 000 korun,
  4. g) fixace žlázy třetího víčka – 2 500 až 3 500 korun,
  5. h) laparotomie (břišní operace) akutních stavů (pyometra, torze žaludku, cizí těleso v trávicím traktu) – 4 000 až 18 000 korun,
  6. i) chirurgická léčba zlomenin – 6 000 až 17 000 korun,
  7. j) dynamické metody stabilizace kolene při ruptuře předních zkřížených vazů – 16 000 až 23 000 korun,
  8. k) artroskopie (nižší ceny jsou za diagnostiku, vyšší za artroskopické úkony) – 6 000 až 16 000 korun,
  9. l) operace páteře – 9 000 korun,
  10. m) totální endoprotéza kyčelního kloubu – 29 000 korun,
  11. n) mediální luxace pately – 8 000 korun.

Po takovém zákroku váš miláček samozřejmě jen tak nevyskočí z operačního stolu a nepoběží domů po svých. Musíte tedy počítat i s hospitalizací psa, která vyjde na 400 až 1 350 korun (v ceně navíc nejsou léky, spotřební materiál). Pohotovostní příplatek by případně činil 0 až 1000 korun, histopatologické vyšetření zase 600 až 1 700 korun.

Za co byste si tedy připlatili, pokud byste volili dražší variantu zákroku? Za specializované chirurgy s několikaletými zahraničními zkušenostmi, moderně vybavený operační sál,  nákladné přístrojové vybavení a kvalitní šicí materiály.

Ani na internetu ale nevyčtete vše. Na některých webech není jisté, co všechno už je do ceny započítáno. Vždy se tedy dopředu zeptejte, které položky už v ceně jsou a za které si naopak budete muset doplácet. S veterinářem si případně můžete domluvit i finanční strop, přes který se nechcete dostat.

Mějte tedy vždy nějaké peníze v záloze nejen kvůli sobě, ale i kvůli svému psovi. To proto, abyste v případě nutnosti drahé operace za desítky tisíc korun měli vše jednodušší.

Za pomoc a podklady k tomuto článku děkujeme veterinární lékařce Petře Malátkové.

 


Pořizujete psa? Poradíme vám s výběrem

comments powered by Disqus