Jaký je rozdíl mezi nájmem a podnájmem?

4. ledna 2016

Je lepší podepsat smlouvu jako nájemce, nebo stačí být podnájemce? V&nsbp;tomto článku vám naši odborníci stručně shrnou, proč je první varianta vždy výhodnější.

Podnájem by leckdo mohl zaměnit za nájem. Jako podnájemci totiž také můžete užívat tzv. cizí věc (třeba byt) za předem určenou úplatu. Podnájem je ale zvláštním případem nájemního vztahu, protože se jedná o vztah mezi nájemcem a podnájemcem a vlastník příslušné věci (např. bytu/domu) do tohoto vztahu nemusí být napřímo zapojen. Běžně tak uzavírá podnájemní smlouvu pouze nájemce a podnájemce bez účasti pronajímatele, i když jeho účast ve smlouvě samozřejmě není vyloučena. A z pohledu větší jistoty vám to můžeme jako podnájemníkům jedině vřele doporučit.

Pokud chcete mít jistotu, je lepší podepisovat smlouvu vždy i s pronajímatelem, přestože jste pouhými podnájemci.

Podnájem totiž vždy závisí na nájemním vztahu, a proto vždy zaniká spolu s ním. Pokud tedy pronajímatel vypoví nájem, zaniká posledním dnem výpovědní doby i podnájem. Automaticky. A vám se jako podnájemci může stát, že o tom nebudete vědět a váš nájemní vztah zanikne i přesto, že jste veškeré smluvní povinnosti (včasné placení nájmu) poctivě plnili.

Pokud tedy jako podnájemci chcete mít jistotu, doporučujeme, aby byla podnájemní smlouva uzavřena mezi pronajímatelem, nájemcem i podnájemcem. Tak, aby se například pronajímatel zavázal, že když nájemní vztah s nájemcem ukončí, uzavře nájemní smlouvu s podnájemcem. Ten tak bude moci využívat nájem bez přerušení.

Podnájem bez souhlasu pronajímatele? Jde to, ale jen v určitém případě

Obecně platí, že pronajímatel musí s podnájmem souhlasit. V opačném případě by se jednalo o hrubé porušení nájemcových povinností a pronajímatel by tak mohl mít právo ukončit celý nájemní vztah, případně žádat o náhradu vzniklé újmy (obvykle finanční). Existuje ale zvláštní úprava, která umožňuje podnájem i bez souhlasu pronajímatele (vlastníka např. bytu). A to tehdy, když nájemce dává do podnájmu jen část tohoto bytu a současně v něm sám trvale bydlí.

Přečtěte si také, za jakých podmínek vám může pronajímatel jednostranně zvýšit nájemné.

Co se týče samotného obsahu podnájemního vztahu, řídí se zákonnou úpravou nájmu. Tedy i například jeho samotné ukončení se bude aktuálně řídit občanským zákoníkem (konkrétně zákonem č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, v platném znění, ustanovení § 2201 a následující).

Když vše shrneme, má podnájemce z hlediska práva pokaždé menší možnosti, jelikož bude vždy závislý na konkrétním nájemním vztahu nájemce a pronajímatele. Podnájem totiž obecně končí nejpozději spolu s nájmem. Pokud by chtěl podnájemce své postavení posílit, musí si to domluvit přímo s pronajímatelem. Tedy vlastníkem věci (např. bytu či domu), která je předmětem podnájmu.


comments powered by Disqus