Přečtěte si všechny články o přeměně

Jak udělat z křesel hvězdy obýváku

29. července 2015

Středobodem většiny českých obývacích pokojů je televize. Proč by to ale nemohla být dvě stylově předělaná křesla od Jindřicha Halabaly? Podívejte se, jak jsme ze starých křesel na odpis udělali nové hvězdy pokoje.

Bývalé Spojené uměleckoprůmyslové závody vyráběly kusy nábytku, které jsou ceněné dodnes. A to především ty, pod nimiž je autorsky podepsán designér a pozdější ředitel závodů Jindřich Halabala. „Jeho“ křesly a stolky se to na inzertních webech v rubrice Nábytek jen hemží.

Dvě taková křesla se tak dala na Annonci sehnat za rozumnou cenu – 1 000 korun za kus. Designérka Pavla Kirschner s nimi má v pronajatém Lenčině bytě velké plány. Navrhla totiž originální patchworkový vzor plný barev, floristických vzorů a ornamentů.

Podle představ designérky Pavly Kirschner připravil přesný návrh repasování rodinný podnik Retronaut.

Jejím cílem je, aby křesla svou výrazností utvářela dojem celého obývacího pokoje. „Jindřich Halabala by podobnou úpravu možná nesnesl, ale jeho historická křesla mi přijdou potahově dosti smutná. Proto jsem navrhla úplně nové eklektické potahy, které hýří všemi barvami,“ vysvětluje designérka.

Přesvědčte se na vlastní oči, jak se nakonec předělená křesla v obývacím pokoji vyjímají a jak se s nimi sžila nájemkyně Lenka.


O zpracování Pavlina návrhu se nakonec postaral rodinný podnik Retronaut, který se na podobné kusy nábytku specializuje. U starých křesel však nestačí jenom vyměnit potahy. Čalouník je musí předělat kompletně. Vypadá to sice nemilosrdně, ale ve své podstatě celé křeslo rozebere, starý materiál vyhodí a sestaví křeslo znovu. To proto, aby se na něm pohodlně sedělo.

Možná to vypadá krutě, ale staré křeslo se musí před repasování kompletně rozebrat.
Tak, aby z něj zbyla jen kostra..

Na začátku repasování tak čalouníkovi zbude jen kostra někdejšího příjemného posezení. Na ni se natáhnou nové vnitřní popruhy, na které postupně přijde novější a pohodlný materiál na sezení – molitan.

Tato křesla jsou součástí proměny celého bytu. Přečtěte si, jak to celé začalo!

A když jsou všechny díly křesla včetně boků správně vyplněné, přichází na řadu samotné čalounění. Běžné potahy se jednoduše ušijí na stroji, látka se přetáhne na jednotlivé části křesla, vypne se a nakonec se „přistřelí“ speciální sponkovačkou zespodu nebo zezadu.

Potah z více látek najednou dělal problémy i zkušenému čalouníkovi:
každá látka se totiž táhla jinak.

S eklektickými křesly však bylo trochu více práce. „Protože potahy sestávaly z více kusů, bylo náročnější už samotné sešívání. Největším oříškem ale bylo samotné vypnutí potahu: každá látka se totiž táhla jinak,“ popisuje čalouník Retronautu moment, při kterém musel být nejvíce opatrný.

Pokud jsou nové potahy správně napnuté, stačí ustřihnout přebytečné pruhy látek, zakrýt sedák zespoda černou látkou, aby šití nebylo vidět, a stejně tak ručně přišít zadní část křesla. Poté už jen stačí zpátky přišroubovat původní opěrky a je to vše. Křesla, která budou v obývacím pokoji poutat více pozornosti než televize, jsou tak hotova!

Závěrem se spodek křesla zakryje černou látkou a jako poslední se zpět našroubují opěrky.

Na závěr je nutno dodat, že čalounění není levná záležitost. Vyplatí se totiž investovat do kvalitních látek i zaplatit zkušeného čalouníka, který přesně ví, co všechno je při repasování potřeba. Jedno předělané křeslo od Jindřicha Halabaly tak ve finále vyšlo na 9 000 korun.

Výsledek za to ale rozhodně stojí. Nejen kvůli tomu, jak křesla vypadají, ale i kvůli tomu, že si podobně kvalitní kousky v žádném katalogu ani obchodu nepořídíte.

Hotovo, teď už si na něj stačí jen sednout!

Související článek:
Zkušená designérka radí, jak poznat správný kus nábytku na předělání a jak s ním naložit dál


Přečtěte si všechny články o přeměně

comments powered by Disqus