Jak mi mohou v cestě za prací pomoct kontakty

26. února 2014
Lenka Schanová

Business networking je způsob získávání nových kontaktů a jejich následná aplikace při vytváření obchodních příležitostí. Jeho náplní je seznamování lidí, kteří si mohou být vzájemně nápomocni. Efektivní networking představuje jakousi ověřenou platformu, která pomáhá aktivním členům ke sdílení informací a zefektivnění podnikání. Mezi cíle networkingu lze zahrnout vytváření nových obchodních kontaktů, udržování a prohlubování stávajících obchodních vztahů, sbírání důležitých (neveřejných) informací, ale také objevení netradičních možností pro pracovní a osobní rozvoj.

Efektivní networking lze přirovnat spíše k maratonu, nežli ke sprintu. Občas vám přijde, že je to nekonečný proces bez jakékoliv známky úspěchu, ale dělá-li se efektivně, systematicky a konzistentně, výsledky jsou dříve či později zaručené. Pravidlo číslo jedna v networkingu zní, že s networkingem musíte začít teď hned. Neodkládat to. Protože již včera bylo pozdě. Nemůžete nechat navazování nových kontaktů až do chvíle, kdy od nich urgentně něco potřebujete. Možná vám pomohou jednou, možná dvakrát, ale do třetice už vám telefon určitě nezvednou. A jak s tím začít? Nejste-li rozený seznamovací typ, začněte s lidmi vámi blízkými. Postupně si budujte svojí komunitu kontaktů. Cílem je vnímat nové kontakty nejprve jako přátele, až později jako potenciální zaměstnavatele, kolegy nebo obchodní partnery. Zaměřte se na to, co vás spojuje. Je mnohem jednodušší navazovat kontakty s lidmi, se kterými máte něco společného. Téma konverzace je v tomto případě zaručené. Nemusíte nutně analyzovat aktuální počasí, abyste navázali kontakt. Nezapomínejte se všemi zůstávat v kontaktu. Je škoda věnovat úsilí navázání nových kontaktů, když si na ně do budoucna ani nevzpomenete.

Jak vám může být networking nápomocný na cestě za prací? Jednoduše vám může pomoci k vaší vysněné pracovní pozici. Během navazování nových kontaktů se můžete setkat s lidmi, kteří mohou přispět k rozvinutí vaší kariérní šance. Cílem je získat neocenitelné informace, které na internetu jen tak nenajdete. A jak na to?

1. Seznamte se s lidmi, kteří pracují ve vašem vysněném odvětví. Budete-li v „centru dění“, získáte jedinečný přehled o daném odvětví.

2. Seznamte se s lidmi, kteří pracují na vaší vysněné pozici. Osobní kontakt s takovými lidmi vám poskytne neocenitelné informace. Popis pracovní pozice v inzerátu a pracovní náplň v praxi se může u některých pozic velice lišit.

3. Seznamte se s lidmi, kteří pracují ve vaší vysněné firmě. Seznámíte-li se s těmi správnými lidmi, získáte informace o pracovních nabídkách v dané firmě mnohem dříve, nežli jsou nabídky inzerovány. Navíc, již znáte někoho ve firmě, kdo se za vás může přimluvit a doporučit vás HR oddělení. Lidé, kteří jsou doporučeni, dostanou většinou práci častěji, nežli ti, kdo zašlou pouhý životopis.

Navazování kontaktů s lidmi, kteří jsou přímo nebo nepřímo spjati s vaší vysněnou pozicí, neznamená, že tito lidé vám danou práci zajistí. Cílem je získat aktuální informace a rady, které vás mohou dále posunout na cestě k vaší vysněné pozici. Kontakty, které již budete znát, jsou vaší přidanou hodnotou. Stejně jako vzdělání a zkušenosti vám je nikdo neukradne.  

Jak se stát top networkerem a využít maximálně networking? Před tím, než začnete s networkingem, mějte cíl, čeho tím chcete dosáhnout. Připravte si svůj „elevator pitch“ a to pro několik různých příležitostí, abyste mohli využít ten správný pro daný okamžik. Buďte vždy otevření networkingu. Nemějte předsudky, nikdy totiž nevíte, koho váš nový kontakt zná. Velice často se stává, že lidé, u kterých byste to nečekali, jsou studnou kontaktů a pomoci. Zajímejte se nejdříve a zejména o lidi, pak o business. Buďte zvědaví, nesobečtí a velkorysí. Ujistěte se, že rozumíte, o čem mluví. Čím více prostoru dáte ostatním při konverzaci, tím více dají oni pak vám. Nečekejte od ostatních hned novou práci, klienty, pomoc. Ale zaměřte se na „win-win“ strategie. Vždy mějte u sebe vizitky. Pokud je nemáte u sebe na networkingové akci, je to jako jít na tenisový turnaj bez rakety. A v poslední řadě nezapomínejte na „follow-up“. Zaujme-li vás někdo, poděkujte mu následně emailem za čas a sjednejte si s ním schůzku, abyste se mohli poznat blížeji.

A kde si networking můžete vyzkoušet? Mezi nejznámější patří networkingové skupiny jako jsou např. obchodní snídaně, business kluby nebo obchodní komory. Dalšími vhodnými skupinami jsou profesionální asociace, jako např. Asociace malých a středních podnikatelů a živnostníků. Chcete-li se zaměřit na jednu konkrétní oblast, nejvhodnější jsou konference na určité téma. A v neposlední řadě to mohou být i firemní akce, akce privátních členských klubů nebo soukromý večírek vašich známých.

Networking vám může být velice nápomocný v cestě za prací. Během navazování kontaktů získáte vhodné informace, rady, tipy, ale i triky, jak se k vaší vysněné pracovní nabídce dostat. Nicméně, networking – navazování kontaktů – vám tu práci nezajistí. O to zbylé, vaše znalosti, zkušenosti, přístup, se budete muset postarat již vy sami.

Odkaz na webové stránky: www.schanova-networking.com


comments powered by Disqus