Přečtěte si všechny články o přeměně

Jak a proč jsme se rozhodli proměnit obyčejný karlínský byt

23. července 2015

Věci nepatří na smetiště jen proto, že jsou zastaralé. Třeba starý nábytek si můžete repasovat i svépomocí a udělat z něj hvězdu svého pokoje. Tak, jako jsme to udělali v Lenčině bytě.

Lenka je rodačka z pražského Karlína a do svého třípokojového bytu se stěhovala poměrně narychlo. Neměla tedy čas řešit, jak budou jednotlivé pokoje vypadat, zato si s sebou donesla řadu věcí, které jí dnes spíše překážejí.

A to hlavně v případě, kdy si chtěla své bydlení oživit a zbavit se zbytečností. První pokus jí totiž nevyšel. „Myslím, že většina lidí si byt dokáže přeměnit sama. Ale já jsem, co se interiéru týče, natolik konzervativní, že jsem se pomalu bála přijít s jakýmkoliv kreativním řešením. Bydlení po mé úpravě vypadalo skoro stejně,“ vysvětluje Lenka, proč se napodruhé raději rozhodla požádat o radu designérku Pavlu Kirschner.

Designérka Pavla si v ložnici vzala do parády i mořskou vlnu. Lenka už pod ní usínat nebude…

I staré věci mají svou hodnotu. A navíc nejsou tak drahé

Pavla totiž splňovala Lenčiny požadavky: umí sloučit na první pohled neslučitelné a nebojí se přijít se zajímavými nápady, které osvěží jakýkoliv interiér. A to hlavně díky eklektickému (míchání stylů) řešení, jež má v oblibě. Při předělávce Lenčiny haly, ložnice, pracovny a obývacího pokoje s kuchyňským koutem tak dostala volnou ruku a bude si moci vybrat, které věci z bytu k sobě pasují a budou moci zůstat, a které ne.

O nutnosti pořízení staronových kousků však měla Pavla jasno už po první návštěvě. Do bytu se proto dokoupily dvě křesla od Jindřicha Halabaly, starý gauč, stolek Pavouk a toaletní stolek a lavice do chodby. „Jelikož pracuji v Annonci, chtěla jsem, aby se většina starého nábytku pořídila právě na webu Annonce. A z velké části se nám to povedlo,“ dodává spokojeně Lenka.

Nejvíce se promění pracovna a pokoj pro hosty v jednom.
Ten byl totiž v bytě největším provizoriem.

A proč se nábytek pořídil právě z druhé ruky z webu? Designérka Pavla má totiž omezený rozpočet, protože si Lenka karlínský byt pronajímá a zhruba do dvou let by se ráda přestěhovala. Nechce do něj tedy tolik investovat. Navíc si obě s Lenkou myslí, že staré věci si ještě zaslouží druhou šanci. Repasování nábytku je proto ideálním řešením.

Repasovaná křesla jistě zaujmou každou návštěvu, která vkročí do obýváku

Starší nábytek si totiž na webu pořídíte za pár stovek. Musíte však počítat s jeho opravou a úpravou, což vás vyjde spíše na tisíce. Záleží ovšem na typu úpravy. „Ve výsledku ale budete mít originální kousek, který bude jenom váš, a navíc za menší či srovnatelnou cenu, než kdybyste ho koupili v běžném obchodu s nábytkem,“ poukazuje Pavla na největší výhodu repasování.

Chcete si také zkusit repasovat kus starého nábytku? Podívejte se, na co byste si při nákupu i repasování měli dát pozor.

A kam budou nakonec staronové kousky patřit?

Stolek Pavouk skončí po renovaci od truhláře v obývacím pokoji. Nebude sloužit jen jako odkládací prostor, zastane i estetickou funkci: díky své eleganci potěší oko každého návštěvníka. Pracovnu oživí i starý chromovaný gauč.

Dvě stará křesla od Jindřicha Halabaly, která se předělávala u šikovného čalouníka pod taktovkou rodinného podniku Retronaut, budou zase největší zajímavostí nového obývacího pokoje. Podívejte se, jak se předělávala krok za krokem.

Dominantou obývacího pokoje byla jako ve většině českých domácností televize. Nově jí budou dvě předělaná křesla od Jindřicha Halabaly.

A jako bonbónek na závěr nesmíme zapomenout na kousek, který patří do každého ženského bytu – toaletní stolek. V pracovně bude nakonec plnit dvojí roli – běžnou funkci toaletky a díky svému jednoduchému skládání bude v případě nutnosti i odkládacím prostorem.

O výsledné proměně se na našem blogu dočtete už za několik dnů. Nicméně už teď tipujeme, že to bude pro mladou paní domácí trochu šok. Na druhou stranu takové bylo zadání nájemkyně Lenky: překonat hranice vlastního interiérového konzervatismu!


Přečtěte si všechny články o přeměně

comments powered by Disqus