Pořizujete psa? Poradíme vám s výběrem

7 rad, jak poznáte inzerát překupníků psů

6. května 2016

Nejdou prodávající toho roztomilého štěňátka z inzerátu pořádně dohledat, zato kromě vámi vybraného inzerátu nabízejí k prodeji i tři další rasy? Pak byste měli být na pozoru, jestli nejde o překupníky.

Nakoupit zajíce v pytli, tedy štěně z množírny, lze velice snadno. Překupníci, kteří tato štěňata prodávají, totiž mají vše dobře promyšlené. Klidně se mohou vydávat za někoho jiného, koho si pořádně prověříte, a když jste pár metrů od správné adresy, zavolají vám, že „kvůli dětem“ museli odjet a dají si s vámi schůzku třeba někde na nádraží. Vám začnou být najeté kilometry najednou líto, a tak v hlavě vypnete svého „policajta“, kterého navíc obměkčí i to malé klubíčko, které na vás hledí svýma roztomilýma očima.

A je to – chytli jste se!

Abychom si rozuměli – pojem „množírna“ jako takový v českém právním řádu neexistuje. Je to jen zkratka, kterou myslíme předem neurčený způsob chovu, respektive držení zvířat, čistě pro finanční obohacení, který doprovází jak nedostatečná péče o zvířata a jejich křížení navzájem, jak se majitelům zlíbí, tak i daňové úniky při následném prodeji štěňat.
Nemáme tím tedy na mysli nakrytí feny běžnými majiteli jednou dvakrát za život, ze kterého se narodí pár štěňátek bez PP, která se případně prodají. Chceme vás konkrétně varovat před štěňaty z množírenského byznysu, která se nenarodila ani omylem, ani pro radost, ale proto, aby svým majitelům přinesla nemalé peníze.

Tady je sedm varovných signálů, které naznačují, že by ten který inzerát nemusel být v pořádku:

1. Klamavé kontaktní údaje

Solidní chovatel nemá co skrývat a vždy vám rád poskytne své pravdivé kontaktní údaje, jakými jsou adresa a telefonní číslo.
Pokud je prodávající podnikatel, musí vám na vaši žádost vydat doklad o prodeji zboží s označením podnikatele obchodní firmou, případně názvem nebo jménem a příjmením a identifikačním číslem osoby, dále datem prodeje, druhem zboží a cenou. Za porušení této povinnosti mu jinak hrozí až milionová pokuta. Vždy proto trvejte, aby se prodávající prokázal alespoň dokladem totožnosti (občanským průkazem či pasem), a pokud tyto údaje nejsou obsaženy v kupní smlouvě, pro jistotu si je zapište.
V době internetu si navíc můžete sami ověřit, zda ke konkrétnímu telefonnímu číslu nebo e-mailu nenajdete nějaké negativní recenze, které by vás měly varovat. Stačí je jen zadat do Googlu a projet si první dvě tři stránky vyhledávače.

2. Prodávající nemá podnikatelské oprávnění

Pokud prodávající obchoduje se zvířaty, měl by na to mít i platné živnostenské oprávnění, což si jednoduše ověříte zde. Podle platných zákonů totiž musí tito lidé nejpozději 30 dnů před zahájením podnikání nahlásit příslušné krajské veterinární správě výkon živnosti, druhy a počty zvířat a také to, jak se o ně budou starat.

3. Příliš častá inzerce

Platná vyhláška ministerstva zemědělství stanovuje nejen maximální počet vrhů feny na tři za poslední dva roky, ale i padesát dnů (ukončených sedm týdnů) jako minimální dobu pro odběr štěňat. Obě čísla jsou pro pořízení štěněte klíčová – přetěžovaným fenám se nemohou rodit zdraví potomci a za oněch padesát dnů fena kromě dostatečné výživy mateřským mlékem také naučí štěňata základním socializačním i hygienickým návykům. Pozor si především dejte na stáří štěňat, překupníci o vyhlášce vědí a často vydávají čtyř- nebo pětitýdenní štěňata za 7týdenní.

Příliš mladá štěňata poznáte například podle sacího reflexu. Pokud ho ještě mají, určitě nejsou stará padesát a více dní. Pokud tedy malému psovi strčíte prst do tlamy a on se přisaje, máte před sebou štěně, které byste si určitě neměli pořizovat. Moc mladé štěně poznáte i tak, že ještě nemá mléčné zuby. Ty se totiž začínají prořezávat teprve ve třetím týdnu.

Překupníci se snaží útočit na emoce. Příliš mladé psy tak často fotí v hrníčcích a jiných menších předmětech, aby „vypadali roztomile“ a vy jste si je kvůli tomu pořídili.

Tip: Nezdá se vám štěně po zdravotní stránce? Podívejte se na nejčastější neduhy, kterými může trpět

4. Nápadně nízká cena

Toto je poučka, která platí obecně u všech inzerátů, nejen u těch štěněcích – pokud je cena příliš nízká, něco nebude v pořádku, byť si prodávající vymyslí jakoukoliv „pohádku“. Lepší přehled o cenách získáte například na webu Českomoravské kynologické unie a v ní sdružených klubů. Porovnávání cen na jednotlivých inzertních webech se raději vyhněte – překupníci dávají své inzeráty všude, kam mohou, tím byste si moc nepomohli. To už si raději na internetu prohlédněte diskuze na odborných fórech psích chovatelů.

5. Opakující se text/fotografie u inzerátů nebo jiné nekalé praktiky

Překupníci v inzerátech někdy používají stále stejné fotografie prodávaných zvířat. Za určitých okolností by se podle paragrafu 253 trestního zákoníku mohlo jednat i o trestný čin poškozování spotřebitele. Poctiví majitelé štěňat by tedy měli do inzerátu výslovně uvést, že se jedná jen o ilustrační fotky a případně vás odkázat tam, kde najdete originální snímky prodávaných čtyřnohých miláčků. Odvolat se na daný paragraf můžete i v případě, pokud prodávající vědomě nabízel nemocná štěňata, klamal ohledně jejich skutečného původu (falešně je vydával za čistokrevná) či stáří zvířat anebo účtoval chovatelský servis, který nehodlá poskytovat. Poznáte to jednoduše – prodávající s vámi přeruší kontakt – přestane odpovídat na e-mail a volané číslo už nebude existovat.

6. Výmluvy, výmluvy, výmluvy

Každé plemeno má svá specifika a nároky, které byste měli před pořízením štěněte dobře zvážit. Nejde jen o vzhled a povahové vlastnosti, ale i nároky na prostor, aktivní styl života anebo typické nemoci, kterými by pes mohl v budoucnu trpět. Před koupí si proto tyto informace pečlivě prostudujte – najdete je různě na internetu, případně rovnou na webu Českomoravské kynologické unie a v ní sdružených klubů.
Jedině pokud budete mít dostatek informací, nenecháte se od překupníků odbýt svými dotazy, zda můžete vidět rodiče štěněte (hlavně matku) a prostředí, ze kterého pes pochází, protože budete vědět, proč je to tak důležité.
Překupníci či nepoctiví chovatelé navíc mnohdy prodávají i jedince, kteří nesplňují nároky plemene anebo nejsou zdravotně v pořádku (za což si pak u veterináře pořádně připlatíte). Vaše dotazy se tak budou snažit zlehčovat, nebo vás naopak rychle odbijí.

Vidět alespoň matku štěňat je klíčové: zaprvé můžete trochu poznat její povahu, zadruhé si můžete alespoň okem ověřit, zda je zdravotně v pořádku.

Tip: Podívejte se, jaké jsou nejčastější výmluvy psích chovatelů-nechovatelů.

7. Prodávající vám ve smlouvě navrhuje klauzule, které brání kupujícímu domáhat se svých práv

Poctivý chovatel vám vždy rád pomůže, pokud by měl jím prodaný pes nějaké potíže. Trvejte proto na písemné formě kupní smlouvy a předávacího protokolu. Vyžádejte si také očkovací průkaz a zkontrolujte v něm záznamy o provedeném očkování, odčervení, popřípadě i jiných veterinárních úkonech. U překupníků v nich často chybí příslušná data a razítka – bez nich je to ale jen bezcenný cár papíru, nic víc. Také nepodepisujte klauzuli o tom, že se pro případné reklamační řízení vzdáváte předem svých práv. Občanský zákoník totiž takovou klauzuli v případě spotřebitelských smluv (což je tento případ), ani nepřipouští. A to proto, abyste na prodávajícím vždy mohli uplatňovat vadné plnění, případně náhradu újmy.

Obojí však budete muset prodávajícímu nejdříve dokázat – vždy tedy po prodávajícím chtějte všechny dokumenty vyjmenované výše. Pokud by vám je odmítal dát, nákup psa raději zvažte. Ono se jistě brzy najde jiné štěně, které vám udělá stejnou, ne-li větší, radost.

Závěrem bychom ještě dodali jedno varování ani ne tak před překupníky jako před podvodníky. Pokud by po vás chtěl kdokoliv uhradit za štěně peníze předem s tím, že vám ho následně pošle, dejte od takového způsobu platby ruce pryč. Pravděpodobně to je podvodník, který chce zneužít vaši důvěru (někteří umí být velice přesvědčiví a posílat vám různé falešné dokumenty, aby vás ujistili o své čestnosti). Pokud o štěně přesto stojíte, domluvte si raději s chovatelem osobní předání a pro svůj nový přírůstek do rodiny si dojeďte sami anebo se domluvte s kamarády, kteří by vám ho mohli vyzvednout.

Tento článek jsme pro vás připravili ve spolupráci se Zuzanou Rennerovou z neziskové organizace Animal Eye.


Pořizujete psa? Poradíme vám s výběrem

comments powered by Disqus