Jak se bránit před nepoctivými řemeslníky? Kvalitní smlouvou o dílo!

30. června 2016

Nechcete-li platit po zfušované práci řemeslníka desetitisíce za následné opravy, přečtěte si rady našich odborníků, jak správně sepsat smlouvu o dílo, která vás může v podobných případech zachránit.

Sehnat kvalitního řemeslníka je čím dál obtížnější a dražší. Zato snadno narazíte na takového, který svou práci udělá rád „bez papírů a za pár kaček“. Že pak chodíte po křivé vrzající podlaze, dveře dovíráte silou a v koupelně sbíráte upadané kachličky, ho už samozřejmě za měsíc dva nezajímá. Naši odborníci vám proto rádi doporučí, jak být chytří a předejít problémům s neúspěšnými reklamacemi vadně provedeného díla.

Mezi nejčastěji reklamované řemeslnické práce patří výměna dveří a oken.

Nejčastější chybou, kterou lidé poptávající řemeslnické práce dělají, je spoléhání se na poctivost jednotlivých řemeslníků. Problémy tak často začnou řešit až ve chvíli, kdy už je nemožné dosáhnout ideální řešení. „Snad si to ten zedník opraví, ne?!“ „Neudělal to dobře, tak ať se k tomu postaví jako chlap, nebo ať vrátí peníze!“ honí se hlavou většině lidí u takovýchto případů. Jenže když potom mají dohledat aspoň e-mail, ve kterém by bylo popsáno, na čem se vlastně s daným řemeslníkem dohodli, odpovídají, že vše řešili po telefonu.

Nejčastější stížnosti: výměna oken či dveří a práce zedníků či instalatérů

Na podobné případy už letos poukázala i Česká televize. „Lidé si v loňském roce nejčastěji stěžovali na dělníky, kteří měnili okna nebo dveře, a dále na zedníky či instalatéry. Někteří řemeslníci si nechali za práci zaplatit, ale pak ji nedodělali,“ zaznívá v reportáži.

Neuhradili jste včas nájem? Podívejte se, jak vysoké poplatky a pokuty musíte dle zákona platit.

Lidé ve snaze ušetřit, nebo i z pouhé lenosti, objednají provedení nějakého díla, popřípadě služby, aniž si předem písemnou smlouvou sjednají podmínky, za kterých se vše odehraje. Pokud mají štěstí na dobrého řemeslníka, dopadne vše bez problému. Jenže tomu tak v řadě případů nebývá…

Mnoho z nás už nedokáže na první pohled odhalit drobné nešvary, na které řemeslníci zapomněli. Chraňte se před nimi dobře vypsanou smlouvou o dílo, která bude počítat i s případnou reklamací.

Odborníci doporučují: uzavřete si předem smlouvu o dílo

Pokud chcete mít jistotu, sjednejte s řemeslníkem předem smlouvu o dílo. Jak na to? Určitě raději zapomeňte na obecné vzory smluv z internetu. Jakkoli hezky a aktuálně se takové vzory mohou tvářit, je třeba přizpůsobit každou smlouvu konkrétnímu případu. Něco jiného se píše do smlouvy o dílo, jejímž předmětem bude stavba celého rodinného domu a něco jiného, když chcete provést obložení koupelny.

ZÁKLADNÍ BODY, KTERÉ BYSTE SI MĚLI VŽDY SJEDNAT:
  • Kdo s kým smlouvu uzavírá.
  • Co přesně chcete provést.
  • Za jakou částku bude vše provedeno a kolik činí případná záloha předem. Zda a případně o kolik může být sjednaná cena navýšena, třeba s ohledem na možné „vícepráce“.
  • Kdy bude vše dokončeno, předáno a zaplaceno.
  • Jak dlouhá bude záruka.

Kromě toho ale doporučujeme dojednat například i smluvní pokuty za prodlení; popsat, za jakých okolností je od smlouvy možné odstoupit; ve složitějších případech také vhodně nastavit kalendář dílčího plnění a dílčích plateb; sjednat zádržné a tak dále.

Při sepisování smlouvy se proto raději obraťte na profesionály-advokáty – ti vám na základě přesných informací, které jim dodáte, připraví smlouvu v takovém znění, aby vás chránila co nejlépe.

Věřte, že cena smlouvy v řádu pár tisícikorun může být zanedbatelná v porovnání s tím, co můžete platit, pokud vám někdo zfušuje půlku domu bez smlouvy a vy po neúspěšných pokusech o reklamaci raději dáte vše opravit někomu lepšímu. A dražšímu. A po předchozích zkušenostech i na onu smlouvu.


comments powered by Disqus